KPMV - úvodní stránka

 
 
 

KPMV

Děje se...

Kluby

Projekty

Publikace

Různé

Kontakty

Muzeum Varnsdorf

Aktuality

 



Stanovy KPMV Organizační řád Výbor KPMV Registrace MV ČR
Naše činnost Aktuality z KPMV Valné hromady Členství v KPMV
 

Rok 2022 - Událo se v KPMV



Archiv zpráv


Monumentorum Custos 2022/1-2

 

V muzejní knihovně je k dispozici aktuální vydání Monumentorum Custos -  časopisu pro památky severozápadních Čech. Rozkliknutím obrázku zobrazíte obálku a obsah. Zájemce o jeho prostudování prosíme, aby se telefonicky objednali na č. 412 334 107.

 

ham - vloženo 30.12.2022



PF 2022

ham - vloženo 21.12.2022


Zveme na vycházku za rumburskými betlémy


NetopýřiPrvní naší akcí nového kalendářního roku 2023 bude vycházka, na které budeme moci obdivovat um místních betlemářů.
Region Šluknovska (nebo chcete-li Českého nizozemí) je betlemářskou "velmocí" s bohatou a stále udržovanou tradicí lidového řezbářství. Spolu s námi do ní budete moci nahlédnout během vycházky po Rumburku, kdy navštívíme několik soukromých betlémů a též tradiční Vánoční výstavu betlémů v tamním muzeu. Vycházka se koná v sobotu 7. ledna od 9.00 hodin. Sraz je v 8.45 hodin na parkovišti před hřbitovem v Rumburku (ul. S. Vodičky). Rezervace míst na tel. čísle 724 072 525.


ham - vloženo 20.12.2022



ČS Fotografie 72

 

Novým přírůstkem v našem časopiseckém fondu je 72. číslo magazínu ČS Fotografie. Spolu s těmi předchozími je Vám k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107. / Více o časopisu zde.


ham - vloženo 20.12.2022



Valná hromada KPMV (14.12.2022)

KPMV - úvodní stránka27. valná hromada Kruhu přátel muzea Varnsdorf se konala ve středu 14. prosince 2022 ve spolkové místnosti varnsdorfské knihovny. / V čase uvedeném na pozvánce (17.00 hod.) nebyla přítomna nadpoloviční většina z 84 členů s hlasovacím právem. Dle platných stanov se z toho důvodu konala náhradní valná hromada se začátkem posunutým o 15 minut. Za účasti 34 členů ji řídil jednatel KPMV Josef Zbihlej. / Postupně zazněly zprávy o činnosti jednotlivých klubů (historický, výtvarný, fotografický, mineralogický a přírodovědný), následované zprávou starostky KPMV Jaroslavy Štěpánkové. S hospodařením spolku přítomné seznámila hospodářka Alena Fabiánková a zprávu o revizi hospodaření přečetl J. Zbihlej. Byly představeny dvě nové publikace vydané spolkem: ročenka Mandava 2022 a informativní brožura Česká a německá muzea na hranicích. Diskusní příspěvek místostarosty Varnsdorfu Jiřího Suchardy se týkal přípravy rekonstrukce budovy muzea. / Hlasováním bylo jednomyslně potvrzeno současné složení tříčlenného výboru KPMV: Bc. Jaroslava Štěpánková - starostka spolku, Mgr. Josef Zbihlej - jednatel, Alena Fabiánková - hospodářka. Podle změny stanov schválené na loňské valné hromadě je funkční období výboru prodlouženo na pět let. / Klub výtvarníků vyzdobil zasedací místnost jednorázovou výstavkou prací svých členů. Kromě toho se přítomní mohli seznámit s prezentací našeho člena - vitrážisty Jiřího Tesaře, podílejícího se na rekonstrukci vitrážových oken vyhořelého Veletržního paláce v Praze.
S usnesením valné hromady se můžete seznámit zde. // Fotogalerie zde

ham - vloženo 20.12.2022, aktualiz. 21.12.2022 / foto u článku Pavel Vodička


Vánoční krmení lesní zvěře (17.12.2022)

 

Letošní zdobení stromečku pro zvířátka provázelo trochu víc sněhu a my jsme mohly podle stop najít, kudy zvířátka chodí. Na stejném místě jako v loňském roce jsme nazdobily vysoký pařez, kde jsme nechaly jablíčka, mrkve, kedlubnové listy a žaludy. Popřály jsme dobré chuti, hezké Vánoce a šly jsme se občerstvit. Sice nás bylo malinko, ale úkol byl splněn. // Jarka Štěpánková

    

3x foto J. Štěpánková


ham - vloženo 17.12.2022



Netopýři Českého Švýcarska a Šluknovska (12.12.2022)


NetopýřiPřednáška Jakuba Judy z Národního parku České Švýcarsko byla zčásti opakováním povídání o netopýrech před osmi lety. Tentokrát bylo ale doplněné o téma evoluce, tj. o několika různých hypotézách vývoje létajících savců. Pro názornost k tomu posloužili i krásní "plyšáci". Na závěr jsme zhlédli krátký filmový dokument z hašení nedávného velkého požáru v národním parku.


Fotogalerie z přednášky


ham - vloženo 12.12.2022, foto u článku Jaroslava Štěpánková



Trek středním Kavkazem (7.12.2022)

Klub přátel historie a historických staveb uspořádal již druhé setkání s Martinem Zíkou a jeho zážitky ze středního Kavkazu.


     


Foto Filip Mágr (první tři zleva) a Jaroslava Štěpánková


ham - vloženo 8.12.2022


Pozvánka na přednášku v Rumburku: Horizonty baroka

 

Rumburské muzeum vás srdečně zve ve čtvrtek 8. 12. 2022 od 17.00 hodin na přednášku Horizonty baroka. Slova se ujme historik Petr Mandažiev, autor publikací z oblasti dějin architektury, zejména církevních památek severních Čech.


ham - vloženo 5.12.2022



Letošní sborník Mandava míří za čtenáři

KPMV - úvodní stránkaUž čtvrt století trvá tradice vydávání našeho regionálního vlastivědného sborníku. Také v tom letošním, v Mandavě 2022, najdou zvídaví čtenáři nové a zajímavé informace o místní historii, přírodních poměrech, zajímavých osobnostech nebo spolkových aktivitách. Do letošního vydání se vešlo dvaadvacet příspěvků, nepočítaje v to oddíl věnovaný činnosti spolku za uplynulý rok. // Členové spolku získají sborník zdarma na valné hromadě KPMV (koná se 14. prosince ve varnsdorfské knihovně). K zakoupení bude v muzeích (Varnsdorf, Rumburk, Děčín), informačních střediscích v našem regionu či v knihkupectví Papírová loď. // Práce širokého autorského a redakčního kolektivu by nedošla svého cíle bez příspěvku z Dotačního programu Města Varnsdorf pro rok 2022, dotačního programu Podpora komunitního života na venkově pro rok 2022 a finanční podpory řady místních firem i jednotlivců. Patří jim velké poděkování.

Bližší informace o sborníku včetně obsahu: Mandava 2022
Kompletní soupis příspěvků publikovaných v ročenkách KPMV: Bibliografie

ham - vloženo 3.12.2022



Přednáška o zmijích (8.11.2022)

Přírodovědný klub KPMV pozval veřejnost na přednášku Bc. Lukáše Blažeje (Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě) o našem jediném jedovatém hadovi, zmiji obecné. Přednáška se konala v sále varnsdorfské knihovny a zahrnovala také výstavu velkoformátových fotografií.


       

Foto Jaroslava Štěpánková


ham - vloženo 12.11.2022


Pozvánka na valnou hromadu KPMV

 

KPMV - úvodní stránkaVážení přátelé našeho muzejního spolku, moc Vás zdravím a těším se na setkání s Vámi na letošní valné hromadě KPMV ve středu 14. prosince. Začátek valné hromady bude tradičně v 17.00 hod. Přijďte, prosím, do městské knihovny včas, abychom byli schopni usnášení.
Program a další podrobnosti najdete v pozvánce (pdf).
Čeká na Vás letošní krásná Mandava a mírně zvýšený členský příspěvek, který jsme si odhlasovali minule, a skromná výstava našich výtvarníků.

Josef Zbihlej, jednatel

Program valné hromady:

1. Zahájení
2. Schválení programu
3. Zprávy vedoucích klubů
4. Projev starosty KPMV
5. Zpráva o hospodaření spolku
6. Zpráva revizní komise
7. Publikace vydané spolkem
8. Diskuse
9. Usnesení valné hromady a závěr


ham - vloženo 10.11.2022


Nový sborník Bezděz

 

Do naší klubové knihovny právě dorazilo naprosto nové letošní číslo českolipského Bezdězu. Můžete si je prostudovat v našem muzeu, ale vzhledem k omezeným prostorovým možnostem vás prosíme, abyste se telefonicky objednali na č. 412 334 107. Těšíme se na vaši návštěvu. // Josef Zbihlej, jednatel KPMV


ham - vloženo 8.11.2022



Blíží se valná hromada KPMV

 

KPMV - úvodní stránkaČlenům a sympatizantům našeho spolku předběžně sdělujeme termín letošní valné hromady: 14. 12. 2023 (středa) od 17 hodin ve spolkové místnosti varnsdorfské knihovny. 
Pozvánku s plánovaným programem zde včas zveřejníme.

Účastnící valné hromady se mohou těšit na letošní spolkovou ročenku Mandava 2023, která byla v těchto dnech předána do tisku.


ham
- vloženo 7.11.2022



FOTOROK 2023

 

Vážení a milí přátelé krásné fotografie, tak jako v loňském roce jsme i letos rozhodnuti uspořádat další ročník soutěže Fotorok. Koná se již po sedmačtyřicáté a vy nám můžete zaslat své fotografie do pátku 16. prosince. Děčínští mohou své fotky přinést ještě v pondělí 19.12. do děčínského muzea, kde si je v polednu vyzvednu a odvezu do Varnsdorfu. Pod článkem najdete odkaz na propozice a vstupní formulář. Těším se na Vaše fantastické fotografie a přeji Vám krásné vánoční svátky. Nový rok pak přivítejte pevným zdravím a s veselou myslí. // Josef Zbihlej

Ke stažení: Propozice Fotoroku 2023 a Fotorok 2023 - vstupní formulář (obojí ve formátu pdf).


ham - vloženo 7.11.2022



ČS Fotografie 71

 

Novým přírůstkem v našem časopiseckém fondu je jednasedmdesáté číslo magazínu ČS Fotografie. Spolu s těmi předchozími je Vám k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107. / Více o časopisu zde.


ham - vloženo 5.10.2022



Den architektury - procházka s architektem po Varnsdorfu


Vycházka nazvaná Varnsdorf - potenciály rozvoje města se koná v neděli 2. října 2022 od 15.00 hodin. Sraz účastníků je na náměstí Edvarda Beneše před městským úřadem. Průvodcem bude nový městský architekt Jan Hrouda. Více informací zde:
www.denarchitektury.cz/program/varnsdorf-potencialy-rozvoje-mesta/ 


ham - vloženo 30.9.2022



Bývalé varnsdorfské vesnice popáté: Nový Varnsdorf (24.9.2022)


KPMV - úvodní stránkaCyklus vycházek po bývalých varnsdorfských vesnicích pokračoval návštěvou severovýchodní části města. Na místě srazu u rybníku Kočka se sešlo téměř dvacet zájemců. Ti byli nejprve seznámeni s nejstarší historií Varnsdorfu a vznikem vsi Neu-Warnsdorf. Asi dvoukilometrová trasa poté vedla ulicemi Bratislavská (s odbočkou na Mosteckou), Myslivecká, Novoměstská a Tajchmanova zpět na Bratislavskou. Kromě historie vsi a prohlídky podstávkových či klasicistních domů a dalších památek jsme se zásluhou Ivo Vondrovského také dozvěděli, jak to bylo s regulací Mandavy na počátku 20. století.

Průvodkyně Bc. Jaroslava Štěpánková napsala k vycházce tento komentář:
Jako poslední vesnici jsme navštívili 24. září 2022 Neu-Warnsdorf (Nový Varnsdorf). Území Neu-Warnsdorfu vzniklo parcelací Dolního dvora na základě povolení knížete Antona Floriana Liechtensteina v roce 1689. Byla to první vesnice, která se připojovala k původnímu Warnsdorfu. Vžil se název Neu-Warnsdorf a tím i pravděpodobně vznikl název Alt-Warnsdorf. V roce 1731 připadly vsi ještě vrchnostenské pozemky pod Špičákem. V roce 1820 čítala ves 56 domů, kde žilo 356 obyvatel. Na celém území se dochovalo 18 podstávkových domů, z nichž mnohé jsou v dobrém technickém stavu, a také několik klasicistních domů postavených kolem roku 1800. Mezi nejhezčí patří č. p. 998 a 1053. Za prohlídku stojí boží muka na ulici Tajchmanova a Bratislavská, jež byla restaurována naším spolkem v letech 2002-2005.
Dnes lze území Neu-Warnsdorfu vytyčit ulicí Bratislavská od č. p. 997, za rybníkem Kočka podél Mandavy až k hranicím a podél nich až na konec Novoměstské ul. za č. p. 1019. Na křižovatce ulic Na Konci jde pak hranice šikmo přes louky zpět na Bratislavskou k č. p. 997 (dnes opravený penzion).
V jarních měsicích se podíváme do první vesnice, která se rozkládala podél Mandavy již od 13. století.

Fotogalerie z vycházky


ham - vloženo 25.9.2022, foto u článku Martin Havlíček



Dějiny a současnost 6/2022

 

Upozorňujeme na nové číslo časopisu Dějiny a současnost - viz náhled obálky k rozkliknutí. Spolu s předchozími čísly si jej můžete půjčit v naší studovně, a to ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.


ham - vloženo 12.7.2022



Česká a německá muzea na hranicích

 

Muzea na hranicíchDo muzeí a informačních středisek našeho regionu v těchto dnech distribuujeme dvojjazyčnou  brožurku Česká a německá muzea na hranicích / Tschechische und deutsche Museen an der Grenze. Jde o aktuální přehled muzejních expozic v oblasti Šluknovského výběžku a jeho saského příhraničí. Každé z muzeí nich je představeno exteriérovou a interiérovou fotografií a stručnou charakteristikou tematického zaměření. Najdete zde také kontaktní údaje včetně adresy webových stránek. Publikace je jedním z výsledků aktivit pracovní skupiny tvořené zástupci muzeí a muzejních spolků. Brožura je zájemcům k dispozici zdarma. 

Vydání publikace podpořil Ústecký kraj prostřednictvím MAS Český sever a dále Česko-německý fond budoucnosti.


      



ham - vloženo 25.6.2022, aktualiz. 26.6.2022



Nepřehlédněte nové DVZ!

 

Rozkliknutím zde vložených obrázků se můžete seznámit s obálkami a obsahy obou vydání Děčínských vlastivědných zpráv z roku 2021. Sborníky jsou v prodeji i u nás ve varnsdorfském muzeu. Cena za jeden sešit 60 Kč.

 

ham - vloženo 25.6.2022, aktualiz. 26.6.2022



Exkurze do mlýna na Světlíku (11.6.2022)


K sobotnímu výletu za prohlídkou větrného mlýnu na Světlíku zvědavost a také letní počasí přilákalo opravdu velké množství zájemců. Autobusem z Varnsdorfu nás přijelo asi jen 15, ale na místě již čekal zástup lidí a další se přidávali z řad kolemjdoucích, kteří využili ojedinělé příležitosti mlýn vidět také zevnitř. Notoricky známá dominanta na katastru obce Horní Podluží je využívána k soukromým účelům a majitelé si své soukromí pochopitelně chrání. Mlýn tentokrát navštívilo kolem 80 zájemců! Pan majitel venku řekl pár slov úvodem a poté nás ve třech skupinách provedl vnitřními prostorami. Mlýn postavený v roce 1843 fungoval k mletí 102 let až do roku 1945, kdy vlivem vysídlení přišel o svou funkci a začal postupně chátrat. Přes několikeré snahy o rekonstrukci a záchranu však opakovaně chátral téměř 50 let. Uvnitř se uchovaly části zařízení, podle nichž pak bylo možné provést opravy nebo repliky původních mechanismů. V současné době je zařízení a vybavení mlýna opravdu citlivě zrekonstruováno a nezbývá než obdivovat snahu a píli majitelů, kterým patří velký dík za možnost si tento skvost prohlédnout. // Zuzana Jindřichová



      

Foto (v pořadí zleva): 2x Zuzana Jindřichová, 1x Martin Havlíček, 1x Jarka Štěpánková

Poznámka: Na přání majitele jsme v interiéru mlýna nefotografovali. Nicméně fotodokumentace vnitřního zařízení a technologických detailů je k dispozici na webových stránkách mlýna.


ham - vloženo 13.6.2022


Nová čísla ČS Fotografie

 

Upozorňujeme na dvě nejnovější čísla magazínu ČS Fotografie, které jsou Vám k dispozici (spolu s mnoha čísly předchozími) v naší studovně, a to ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107. / Více o časopisu zde.

 

ham - vloženo 3.6.2022



V nové expozici českolipského muzea (28.5.2022)


Mineralklub KPMV naplánoval na sobotní dopoledne výpravu do Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, kde byla naším hlavním cílem krásná nová expozice Těžba uranu na Českolipsku. Muzeum nás kromě toho příjemně překvapilo i bohatými přírodovědnými (s mnoha živými exempláři) a historickými sbírkami a neopomenuli jsme ani loretánskou kapli a výstavu regionálních výtvarníků v ambitech. Museli jsme se smířit s tím, že k prohlédnutí a vstřebání všech expozic v bývalém augustiniánském klášteře jedno dopoledne nestačí.



       


ham - vloženo 28.5.2022, foto Martin Havlíček, Ivo Vondrovský


Za Šlejnici do Míšně i dál (21.5.2022)


MíšeňŘeditel děčínského muzea Ing. Vlastimil Pažourek nám nabídl výpravu po stopách rodu Šlejniců (Schleinitz) v Míšni a okolí. Výjezd jsme absolvovali ve dvanácti lidech celkem třemi auty - z Varnsdorfu, Rumburku a Děčína. V Míšni jsme se nejprve rozhlédli po nádvoří s katedrálou (Meißner Dom) a zámkem Albrechtsburg, posílili jsme se v kavárně Meißner Burgstuben a někteří z nás již mezitím stihli nahlédnout do sousedních objektů šlejnicovského dvora z poloviny 16. století. Následovala komentovaná prohlídka běžně nepřístupného bývalého kostela sv. Afry, kde se nachází vzácné a umělecky výjimečné náhrobky nejvýznamnějších členů rodu. Poté jsme se každý podle svých preferencí rozhodli pro návštěvu muzea v Albrechtsburgu nebo katedály nebo proslulé míšeňské porcelánky. Auty jsme se pak přesunuli necelých 20 kilometrů za Míšeň do vesnice Schleinitz, odkud rod pocházel, abychom si aspoň zvenčí prohlédli zámek, který dnes slouží jako hotel. Poslední zastávka nás čekala o dalších 30 km dál na hradě Kriebstein, který byl sídlem Hugolta ze Schleinitz. Právě on získal roku 1481 od saského kurfiřta do svého držení Tolštejn a Šluknov, čímž se rod usídlil v severních Čechách a výrazně se pak zapsal do jejich historie. Na majestátním Kriebsteinu jsme se kochali bohatou muzejní expozicí a na nádvoří se pak občerstvili před cestou domů.

Na facebooku děčínského muzea Vl. Pažourek zdokumentoval zájezd touto fotoreportáží a ze snímků několika účastníků jsme sestavili tuto fotogalerii.


ham - vloženo 23.5.2022



Nad dobovými fotografiemi Varnsdorfu - Továrny II (26.4.2022)


Po delší pauze zaviněné především covidovou pandemií jsme se sešli nad dalším promítáním dobových fotografií. Přednášejícím byl opět pracovník varnsdorské pobočky děčínského muzea Josef Rybánský. // Ještě než došlo na avizované téma, byla nám na promítacím plátně představena vize rekonstruovaného varnsdorfského muzea. Budova v Poštovní ulici je uzavřena již 13 let, nicméně nyní je již k dispozici stavební projekt a v následujících měsících by měla být zřizovatelem (tj. Ústeckým krajem) vybrána firma na jeho realizaci. // Na téma průmyslové historie města se již dostalo při jedné z předchozích besed, věnované firmě Kunert (později Elite). Tentokrát si pro nás J. Rybánský připravil procházku textilní výrobou ve Varnsdorfu od první poloviny 18. století po začátek 20. století. Seznámil nás se zakladatelskými jmény a rodinnými "klany", jimž město vděčí za svůj rozmach: Stolle, Liebisch, Jungmichl, Hanisch, Fröhlich, Runge... Prezentace obsahovala dobová vyobrazení jejich podniků či reprezentativních vil, současnou podobu dotyčných lokalit, portréty, rodokmeny, mapy či grafy, z novější doby i fotografie továrních interiérů apod. Na promítání dorazilo přes třicet zájemců a nebyla nouze o dotazy či doplnění o jejich vlastní vzpomínky.



     

4 x foto Klára Mágrová


ham - vloženo 27.4.2022


Bývalý faktorský dům přilákal zástup zájemců o prohlídku (27.3.2022)


KPMV - úvodní stránkaPřes pět desítek lidí se shromáždilo v nedělním odpoledni před podstávkovým domem čp. 488 na Národní ulici ve Varnsdorfu. Pan Tomáš Limberský totiž umožnil prohlídku tohoto památkově chráněného bývalého faktorského domu, který (včetně novodobé přístavby z konce 20. století) prochází zásadní rekonstrukcí. Ti, kteří se zúčastnili předchozí exkurze v tomtéž objektu na jaře 2018, mohli porovnat tehdejší a aktuální stav. Při technologické a finanční náročnosti rekonstrukce a snaze přiblížit se co nejvíce dobové patině stavby z konce 18. století si na dokončení ještě chvíli počkáme. Majitel však nastínil záměr budoucího využití domu: ubytovací služby, kavárna, případně malá galerie. Ke zhlédnutí byla i vizualizace budoucího interiéru. // Každému detailu se věnuje pozornost. Před dokončením je replika původního kovového zábradlí před domem a ještě letos by měly být osazeny dokonce původní, ovšem pečlivě renovované vstupní dveře. // Ještě než jsme vstoupili dovnitř, seznámila nás Klára Mágrová s barokní sochou před domem. Stojí zde od roku 1774 a znázorňuje sv. Antonína Paduánského. Také ona zásluhou majitelů domu "prokoukla". // Vážnější zájemce o historii objektu můžeme odkázat na Almanach ke 150. výročí povýšení Varnsdorfu na město (vyd. Oblastí muzeum v Děčíně 2018), do něhož Josef Rybánský a Tomáš Efler přispěli článkem Z historie faktorského domu čp. 488.

Fotogalerie z exkurze


ham - vloženo 28.3.2022, foto u článku Jaroslava Štěpánková



Čtvrtá procházka mířila do Karlsdorfu (19.3.2022)


KPMV - úvodní stránkaCyklus naučných vycházek po bývalých vsích, jejichž spojením vznikla v polovině 19. století obec Varnsdorf, pokračoval návštěvou bývalého Karlsdorfu. Vycházky vedené Bc. Jaroslavou Štěpánkovou se zúčastnilo 11 lidí. / Ves Karlsdorf vznikla parcelací tzv. Středního dvora. Nejprve se rozdělily dva lány a v roce 1752 tři lány a o rok později se připojily i pozemky na Pěnkavčím vrchu (= Finkenhübel). Vesnice byla dotvořena až v roce 1755, kdy se součástí vsi staly parcely obklopující starý zámek a dvůr. První název byl Philippsburg podle knížete Philippa Erasma Liechtensteina, ale po roce 1748 byl název změněn na Karlsdorf podle císařského generálmajora knížete Johanna Nepomuka Karla Liechtensteina († 1748). Místní rychta s krčmou vznikla až roku 1752 (na místě pozdějšího hotelu Endler č.p. 857 v Žitavské ul. vedle nynějšího marketu Penny, dnes nestojí). Centrální komunikaci Karlsdorfu tvoří Karlova ulice. Jeho hranice jsou na jedné straně mezi ulicemi Karlovou a Josefa Lady a na druhé straně tvoří hranici Čelakovická, na mostku za "kostelem bez věže" jde hranice mezi Mladoboleslavskou a Kozlovou ulicí až k Penny. Zajímavé stavby, byť z novější historie, jsou kino Panorama (1971), železniční most (1875), školy (1822 a 1903) a novogotický kostel sv. Karla Boromejského (1911). / Další vycházka nás na podzim zavede do Nového Varnsdorfu. // Jarka Štěpánková

Fotogalerie z vycházky


ham - vloženo 22.3.2022, foto u článku Jaroslava Štěpánková



Fotorok 2022: ceny předány, výstava zahájena

KPMV - úvodní stránkaV úterý 18. ledna jsme v Městské knihovně Varnsdorf zahájili výstavu snímků ze soutěže Fotorok 2022. Při té příležitosti byly předány ceny. Na přiložené fotografii Jiří Trebatický zachytil jednatele KPMV Josefa Zbihleje (vlevo) a autora vítězného snímku letošního ročníku Martina Musílka.

Zde je krátký komentář Josefa Zbihleje k letošnímu ročníku soutěže:
Letošní ročník soutěže Fotorok se koná již po šestačtyřicáté. Snad zpřísněné podmínky pro konání kulturních akcí zaviněné pandemií omezily počet účastníků naší soutěže. Pouze osm statečných fotografů poslalo v letošním roce své výborné fotografické práce do varnsdorfského muzea. Nejsou mezi nimi tentokrát naši pravidelní obesilatelé z fotoklubů v Litvínově a v Děčíně a nedorazily ani snímky od přátel z Německa či Polska. Proto mne potěšila účast místních fotografů. Polovinu účastníků tvořili právě oni. Celkem jsme přijali do soutěže 70 fotografií a do výstavního souboru vybrala porota přesně polovinu prací. V porotě se letos zúčastnili fotografové Bořivoj Černý, Ondřej Hájek, Radek Petrášek, Václav Sojka, Jiří Trebatický a Libor Zavoral. První místo získal varnsdorfský fotograf Martin Musílek za fotografii „Norge 1“ (konkrétně 4. snímek takto pojmenované série), druhé a třetí místo získal dlouholetý účastník Fotoroku Jiří Durdík z Prahy za fotografie „Nebanice 1 a 2“ a „Opona se rozhrnuje - svítá“. Protože je naše soutěž přísně anonymní, tak se nám občas stane, že nějaký fotograf může získat více ocenění. Porota ještě ocenila čestným uznáním Břetislava Jansu z Turnova za fotografii „Tajemné okénko“ a také děčínská fotografka Emílie Mrazíková získala čestné uznání za fotografii „Když se budí múzy“. Výstava potrvá v prostoru varnsdorfské Městské knihovny do poloviny března. Pak ji budeme reprízovat v sídle obecního úřadu v německé obci Großschönau. Fotografie budeme vracet účastníkům v polovině května. // Josef Zbihlej, jednatel KPMV.

Fotogalerie z vernisáže zde


ham - vloženo 18.1.2022, doplněno 19.1.2022; foto u článku Jiří Trebatický



Fotorok 2022 byl vyhodnocen

 

Porota soutěže Fotorok 2022 již rozhodla o udělení cen. Se jmény oceněných fotografů a názvy snímků se lze seznámit zde: výsledkové listiny. Slavnostní vyhlášení výsledků spolu s vernisáží výstavy vybraných snímků se uskuteční v úterý 18. ledna od 17.00 hodin v Městské knihovně Varnsdorf.

ham - vloženo 12.1.2022



Nová revue ČS Fotografie

 

Nové vydání magazínu ČS Fotografie má číslo 67. Z náhledu obálky zjistíte, čím potěší své čtenáře. Více o časopisu zde. / Studovna varnsdorfského muzea, kde si můžete půjčit časopisy, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.


ham - vloženo 4.1.2022



Archiv zpráv

 

© KPMV  <>  Poslední aktualizace: 29.3.2023