KPMV - úvodní stránka

 
 
 

KPMV

Děje se...

Kluby

Projekty

Publikace

Různé

Kontakty

Muzeum Varnsdorf

Aktuality

 



Stanovy KPMV Organizační řád Výbor KPMV Registrace MV ČR
Naše činnost Aktuality z KPMV Valné hromady Členství v KPMV
 

Rok 2020 - Událo se v KPMV



Archiv zpráv




PF 2020

Vážení přátelé, Kruh přátel muzea Varnsdorf Vám do příštího roku 2021 přeje hlavně zdraví.
Všem našim členům a přátelům děkujeme za přízeň a doufáme, že se budeme na našich akcích vídat častěji, než to bylo možné v končícím roce.


ham - vloženo 16.12.2020


KPMV - úvodní stránkaRočenku Mandava/Mandau 2020 si členové KPMV mohou vyzvednout v muzeu za Červeným kostelem do pátku 18.12. od 8.00 do 16.00 hod. V dalších dnech budeme v muzeu trochu nepravidelně, tak nám, prosím, oznamte svou návštěvu na tel. čísle 412 334 107. Členové KPMV se mohou prokázat průkazem nebo se musí najít v členském seznamu a pak podepsat převzetí v seznamu. Zakoupit další ročenky můžete také, a to za cenu 150,- Kč za kus.


ham - vloženo 16.12.2020



Vánoční krmení lesní zvěře (12.12.2020)

 

Pravidelně každý rok se loučíme s uplynulým rokem již tradiční akcí - krmení zvířatek za hájovnou, která proběhla 12. prosince. Letošní zima je sice teplá, ale věříme, že zvířátka naši snahu ocení a na letošních dobrotách si pěkně pochutnají. Zkrátka nepřišli ani koníci v ohradě pod lesem. Všem obyvatelům lesa jsme popřáli dobrou chuť a hezké Vánoce. // J.Š.


     

4 x foto J. Štěpánková


ham - vloženo 13.12.2020



FOTOROK 2021

 

Dobrá zpráva pro fotografy: také letos se mohou zúčastnit soutěže FOTOROK. Uzávěrka pro příjem soutěžních snímků je v pátek 18. prosince. Propozice a kontaktní údaje ke stažení zde: Propozice Fotoroku 2021 (soubor pdf). K zásilce je třeba přiložit vyplněný seznam zaslaných prací - ke stažení zde: Fotorok 2021 - vstupní formulář (soubor pdf).
V případě, že by se porota kvůli protiepidemickým opatřením nemohla sejít v obvyklém termínu (tj. v prvním týdnu nového roku), proběhne vyhodnocení později.


Pravidelným účastníkům Fotoroku byl rozeslán dopis, s nímž seznamujeme i všechny další zájemce o soutěž:

Vážení přátelé krásné fotografie,
moc Vás zdravím a zvu Vás k účasti na 45. ročníku soutěže FOTOROK. Podmínky pro naši soutěž nejsou sice příliš příznivé, ale doufám, že se situace zlepší a soutěž se uskuteční. Svoje fotografie minimální velikosti 20x30 cm posílejte, prosím, na adresu: FOTOKLUB KPMV, MUZEUM VARNSDORF, Legií 2574, 407 47 VARNSDORF. Uzávěrka příjmu fotografií je 18.12.2020. Porota se sejde po Novém roce a výstava se snad bude konat v Městské knihovně ve Varnsdorfu od 14. ledna. Výsledkovou listinu a pozvání na vernisáž Vám včas odešlu. Doufám, že nebudeme muset termíny kvůli Covidu-19 posunovat... Vstupní formulář a propozice si stáhněte na našich webových stránkách [viz odkazy výše]. Vzhledem k uzavření muzeí prosím děčínské fotografy posílat fotky na naši adresu do Varnsdorfu.
Pro německé fotografy přikládám propozice v němčině. Snad se někdo z nich zúčastní...
Těším se na Vaše fotografie a na členy poroty a všem Vám přeji pevné zdraví a veselou mysl. Doufám, že se zase sejdeme na výstavě naší soutěže.

Josef Zbihlej, Jednatel KPMV


FOTOJAHR 2021 – Regeln
Organisator: Fotoklub Kruhu přátel muzea Varnsdorf (Fotoklub des Kreises der Museumsfreunde Varnsdorf)
Kategorien: Freies Thema
Durchführung: Schwarzweiß- und Farbfotografien von minimaler Größe 20 x 30 cm, die Anzahl von Aufnahmen für jeden Teilnehmer maximal 10 Stück. Eine Serie hält man für ein Stück.
Kennzeichnung: Jede Aufnahme muß auf der Rückseite mit dem Namen des Autors, der genauen Adresse, dem Titel der Aufnahme bezeichnet werden. Ebenfalls ist es nötig das Anmeldeformular auszufüllen, das man an der Adresse des Organisators und auf den Webseiten des Kreises der Museumsfreunde Varnsdorf (Kruh přátel muzea Varnsdorf) erhält (http://muzeum.varnsdorf.cz) erwerben kann. E-mail: kpmvvdf@gmail.com
Preise: Die Autoren werden mit wertvollen Preisen belohnt.
Schluß des Wettbewerbes: Freitag 18. 12. 2020
Die Auswertung des Wettbewerbes führt eine Fachjury durch, und die besten Fotografien werden ausgestellt. Die Ausstellung wird ab dem 14.1. bis zum 13.3.2021 dauern.
Die Teilnehmer an dem Fotowettbewerb sind damit einverstanden, daß die siegreichen Fotografien zu dem Besitz des Organisators werden, und man sie zu den Archiv- und Ausstellungszwecken benutzen kann. Die nicht prämiierten erfolglosen Fotografien werden am spätesten bis zum Ende des Monates Mai 2021 zurückgegeben werden.
Kontaktadresse des Organizators:
Kruh přátel muzea Varnsdorf
Fotoklub KPMV
Legií 2574
407 47 VARNSDORF


ham - vloženo 6.11.2020, doplněno 10.11.2020



Mandava/Mandau 2021

 

Upřesňujeme informace k distribuci letošního sborníku Mandava. Zatím máme k dispozici jen malou část nákladu, určenou především k pokrytí autorských výtisků. Členové KPMV si budou moci svůj výtisk vyzvednout v muzeu na přelomu listopadu a prosince, kdy obdržíme zbývající část nákladu.


ham - vloženo 6.11.2020



Valná hromada odložena, v prosinci snad aspoň nakrmíme zvířátka

 

Nouzový stav je prodloužen - zatím - do 20. listopadu a je nemožné odhadnout, jak se pandemie a s opatření kvůli ní budou vyvíjet dál. Plánování akcí je za této situace velice ošidné. Jisté je, že valná hromada se v obvyklém listopadovém termínu konat nebude. Jediné, co jsme se pro zbytek roku odvážili naplánovat, je tradiční vánoční krmení zvěře, a sice na sobotu 12. prosince (sraz jako vždy ve 14 hodin u bývalé hájovny na konci Hřbitovní ul.). Ovšem pouze za předpokladu, že tou dobou se již budeme moci volně scházet. I tak by proběhlo pouze jako venkovní akce bez společného posezení v hájovně. / A co FOTOROK? Pořádající fotoklub je před rozhodnutím, zda se pokusit o zorganizování v obvyklém termínu na přelomu roku (s termínem pro zaslání snímků 18.12.), nebo uzávěrku a vyhodnocení soutěže přesunout na pozdější termín. Jakmile budeme vědět, zveřejníme.


ham - vloženo 5.11.2020



Dvoujazyčný sborník "Mandava/Mandau 2020" je v tisku

 

KPMV - úvodní stránkaKoronavirová epidemie v letošním roce sice přibrzdila naše aktivity pro veřejnost, ale to neznamená, že by se nic nedělo. Pro redakční kolektiv, který každoročně připravuje nové vydání vlastivědného sborníku Mandava, znamenala letošní sezona naopak velkou porci práce navíc. Pro letošní publikaci se totiž podařilo získat grantové příspěvky na dvoujazyčné vydání. Pokračuje tak tradice, že po každých pěti letech od roku 2005 se do sborníku mohou začíst i němečtí čtenáři. Jim určená část Mandau 2020 obsahuje patnáct textů: dva z nich byly česky publikovány v předchozích ročenkách, zbývajících třináct je v letošním sborníku tištěno souběžně česky i německy. Včetně nich česká část obsahuje celkem 32 příspěvků. Na závěr je jako vždy připojena "Ročenka KPMV", čili zpráva o činnosti spolku za uplynulou sezonu. Dotační podpora letos navíc umožnila barevný tisk obrázků a fotografií. Mandava s letopočtem 2020 tím bude zcela výjimečná. / Financování publikace umožnil grantový příspěvek z Fondu malých projektů Euroregionu Nisa na projekt "Spolupráce českých a německých muzeí – Zusammenarbeit tschechischer und deutscher Museen" a Dotační program města Varnsdorf. Německým partnerem projektu je Förderverein zur Entwicklung der Grenzregion „Obere Mandau/ Spreequellen“ e. V. (Eibau). Redakční práce zajišťovali za českou stranu Filip Mágr, Ivo Vondrovský a Josef Zbihlej, za německou stranu Jarmila Winklerová a Dieter Winkler. "Ročenku KPMV 2019-2020" sestavil a závěrečné korektury spolu s redakcí obstaral Martin Havlíček. / V polovině října byla publikace předána do tisku firmě Irbis Liberec. Těšili jsme se, že kolem 10. listopadu se dostane ke svým prvním čtenářům - návštěvníkům valné hromady KPMV a Regionálního knižního minitrhu ve varnsdorfské knihovně. Jenže do toho přišla zpřísněná opatření proti pandemii. Valná hromada je zatím odložena na neurčito, knižní minitrh je zrušen, v tuto chvíli jsou uzavřena knihkupectví i informační centra. Zatím není jasné, kdy a jakým způsobem zajistíme distribuci letošní Mandavy, ale vynasnažíme se, aby se tak stalo co nejdříve. Včas vás budeme informovat.


ham - vloženo 30.10.2020



Akce KPMV odvolány

Vzhledem k vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru byly akce KPMV pro veřejnost do odvolání pozastaveny. Jakmile bude možné se vrátit k organizování akcí, zveřejníme pozvánky na obvyklém místě na stránce Zveme Vás.

Také valnou hromadu KPMV, která se zpravidla konala v první polovině listopadu, nemůžeme v tuto chvíli svolávat na žádný konkrétní termín.

Všem našim členům a příznivcům přejeme překonání dnešní složité doby ve zdraví a bez psychické újmy.


ham - vloženo 25.10.2020



Nová revue ČS Fotografie

 

Nové vydání magazínu ČS Fotografie má číslo 60. Z náhledu obálky zjistíte, čím potěší své čtenáře. Více o časopisu zde. / Studovna varnsdorfského muzea, kde si můžete půjčit časopisy, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.


ham - vloženo 6.10.2020



Procházku po Starém Francentálu zopakujeme 24. října

 

Protože druhé z vycházek po bývalých vesnicích nepřálo počasí, přesunuli jsme ji na nový termín. V sobotu 24. října to snad bude lepší. Nechte se zlákat na procházku územím jedné ze šesti bývalých vesnic, které byly v polovině 19. století sloučeny do jedné obce Varnsdorf. Průvodkyně Jarka Štěpánková pro vás bude mít jako vždy nachystanou řadu historických zajímavostí, včetně kopií starých map a obrázků, s nimiž se seznámíte přímo v terénu u objektů, které pamatují dávné časy. // Do konce října je v rumburském muzeu k vidění mineralogická výstava našeho člena Aleše Nováka "Minerály zahraničí ZAHRANIČÍ aneb Těžký život horníků". // Podrobnosti o akcích zjistíte pod tlačítkem Zveme Vás...


ham - vloženo 4.10.2020



Výlet do České Kamenice (12.9.2020)

 

KPMV - úvodní stránkaPrvní výlet po prázdninách za historickými místy v okolí Varnsdorfu se uskutečnil do městečka Česká Kamenice. Tentokrát se ho účastnily jen samé ženy. Vystoupily jsme v Lísce a přes vesnici kolem sochy Jana Nepomuckého a celoroubených patrových domů jsme došly k "Zelenému kříži" a dál ke starému hřbitovu. Po modré značce jsme pak prošly kolem přírodní památky "Noldenteich", kde je celá řada cenných rostlinných společenstev, přes pískovcový skalní útvar "Ponorka" a ke krásně obnoveným "Bratrským oltářům". Čedičový vrch Jehla jsme vynechaly a nad domovem důchodců jsme si prohlédly podstavec na střelecký terč. V poutní kapli Panny Marie na nás čekal průvodce, se kterým jsme si později prohlédly i kostel sv. Jakuba Staršího. Výhledy z věže byly nádherné také proto, že nedávno odstranili husté mříže. Všude byly informační cedule a přesto, že byla minimální účast, tak se nám výlet moc líbil a byl to velice příjemně prožitý den. // Text a foto Jaroslava Štěpánková

Fotogalerie z výletu

ham - vloženo 14.9.2020



Nová revue ČS Fotografie

 

Pro zvídavé fotografy je ve studovně muzea připraveno další vydání magazínu ČS Fotografie. / Více o časopisu zde. / Studovna varnsdorfského muzea, kde si můžete půjčit časopisy, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.


ham - vloženo 24.8.2020



Zveřejněn program na září

 

Po prázdninové přestávce zahájíme novou sezonu dvěma sobotními akcemi: 12. září se vypravíme za památkami České Kamenice (Bratrské oltáře, poutní kaple Narození P. Marie, kostel sv. Jakuba Většího) a o dva týdny později 26. září následuje druhá z cyklu vycházek po bývalých vesnicích, později sloučených do Varnsdorfu. Kromě toho doporučujeme návštěvu rumburského muzea, kde je aktuálně (do konce října) k vidění mineralogická výstava našeho člena Aleše Nováka. Podrobnosti o akcích zjistíte pod tlačítkem Zveme Vás...


ham - vloženo 4.8.2020



Výpravu za památkami České Kamenice zhatilo počasí

 

KPMV - úvodní stránkaPoslední naší akcí v sezoně 2019-20 měl být výlet do České Kamenice s návštěvou Bratrských oltářů a objednanou prohlídkou kaple Panny Marie, případně i kostela sv. Jakuba Většího. V silně deštivém počasí však organizátorka Jarka Štěpánková marně čekala na autobusovém nádraží na zájemce - viz foto - a tak byl výlet zrušen a přesunut na září. Po předběžné domluvě s infocentrem v České Kamenici počítáme s datem 12. září 2020. / Sezonu, už tak velmi okleštěnou kvůli pandemii koronaviru, tedy podtrhla nepřízeň počasí. Nevadí. Po prázdninové přestávce se přihlásíme nejen s přesunutýn výletem, ale také s dalšími exkurzemi a besedami. A to i přesto, že už dvanáctý rok postrádáme zázemí varnsdorfského muzea. Utěšuje nás, že k jeho rekonstrukci již byly podniknuty zásadní kroky. / Mezitím finišují redakční práce na novém sborníku Mandava. Letos bude dvojjazyčný česko-německý. Ke čtenářům se dostane jako obvykle v termínu podzimní valné hromady KPMV.


ham - vloženo 14.6.2020, aktualiz. 1.7.2020



Dotazník k činnosti KPMV

 

KPMV - úvodní stránkaVážení členové a příznivci Kruhu přátel muzea Varnsdorf, rádi bychom Vás požádali o Vaši zpětnou vazbu na fungování Kruhu přátel muzea Varnsdorf (KPMV). Budeme vděčni za vyplnění krátkého anonymního dotazníku (12 otázek). Výsledky budou využity pro vnitřní potřeby spolku a zpracování diplomové práce na téma přínosu neziskového sektoru pro rozvoj místní komunity.

Dotazník k vyplnění on-line spustíte zde:
https://www.survio.com/survey/d/Z2O7G8V9J7H9E1P6I

Dotazník lze vyplnit do konce června 2020.

Sběr odpovědí byl 30. června ukončen. Všem respondentům děkujeme.


ham - vloženo 13.6.2020; aktualiz. 1.7.2020



2x revue ČS Fotografie

 

Ve studovně varnsdorfského muzea jsou k dispozici další dvě vydání magazínu, který odebíráme pro zájemce o fotografování. Podrobnější informace o něm získáte zde. / Studovna varnsdorfského muzea, kde si můžete půjčit časopisy, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

 

ham - vloženo 10.6.2020



Krásu minerálů Aleše Nováka jsme objevovali na vernisáži v Rumburku (5.6.2020)

 

KPMV - úvodní stránkaV pátek 5. června jsme přijeli podpořit člena našeho mineralklubu Aleše Nováka do rumburského muzea. Zahajovala se tam výstava jeho mineralogické sbírky "Minerály zahraničí aneb Těžký život horníků". Aleše představila Renata Procházková z varnsdorfského muzea a pak jsme zhlédli jeho prezentaci o hornictví a aktivitách mineralklubu. Poté jsme si šli prohlédnout výstavu v prvním patře muzea. Můžeme doporučit, ve vitrínách uvidíte nádherné poklady z podzemí. Nejen skvostné minerály, ale také staré nástroje, kahany a další pozůstatky po hornické činnosti, nalezené při průzkumu starých důlních děl. Taky si můžete nasadit 3D brýle pro prohlížení stereofotografií a virtuálně vstoupit do podzemí.

Fotografie z vernisáže najdete ve zpravodajství Výběžku.eu.

Výstava potrvá do konce října. Otvírací dobu si můžete aktuálně ověřit na www.muzeumrumburk.cz/navstivte-nas


ham - vloženo 6.6.2020



Vycházka po někdejším Floriansdorfu (23.5.2020)

 

KPMV - úvodní stránka K zajímavostem našeho města patří, že vzniklo sloučením šesti samostatných obcí v roce 1849. Tento fakt je v urbanistickém charakteru Varnsdorfu dodnes patrný, nicméně hranice mezi těmito bývalými vesnicemi už byste dnes nerozpoznali. Starostka našeho spolku Jaroslava Štěpánková přišla s nápadem oživit historii původních vsí formou vlastivědných vycházek. Na první z nich nás pozvala do Floriansdorfu. Ves, pojmenovaná na počest knížete Antona Floriana Liechtensteina, byla založena v roce 1699 parcelací vrchnostenských pozemků tzv. Horního statku pod vrchem Hrádek. / Naše procházka začala u podniku Vitana na ul. Petra Bezruče, která tehdy plnila roli důležité dopravní tepny do Saska. Po ní jsme zamířili k bývalé hasičské zbrojnici (u autobusové zastávky Bezručova) a k domu čp. 205, kde sídlil floriánsdorfský rychtář. Poté jsme se vydali na krásná výhledová místa na úpatí Hrádku. Průvodkyně nás průběžně seznamovala s historií města od původního osídlení údolí Mandavy kolonizátory ve 13. století po zakládání dalších vsí za Liechtensteinů. Také jsme mohli nahlédnout do starých map a fotografií, poskytnutých varnsdorfským muzeem. Ukázalo se, že mezi dvaceti účastníky vycházky je nemálo dalších zasvěcených znalců a pamětníků, kteří přispěli zajímavými informacemi. Okruh jsme dokončili návratem po Jizerské ul. nad rybníkem Valcha - trochu narychlo, protože se rozpršelo. / Další vycházky po bývalých osadách Jarka přislíbila vždy po půl roce. Příště zamíříme do Alt Franzenthalu.

Fotogalerie z vycházky


ham - vloženo 24.5.2020, aktualizace 31.5.2020



Pozvánka na vernisáž: Minerály zahraničí - Muzeum Rumburk

 

KPMV - úvodní stránkaK vernisáži mineralogické výstavy našeho člena Aleše Nováka přišla od pořádajícího rumburského muzea pozvánka s plakátkem. Tímto předáváme:
Přijměte pozvání na výstavu nadšeného sběratele minerálů a průzkumníka starých důlních míst Aleše Nováka z Dolního Podluží. Na výstavě budete žasnout nad krásou kamenů rodících se uvnitř skal, do kterých se den co den ubírali horníci, aby je z podzemí vynesli k povrchu. Prohlédnete si předměty, které horníci při své práci používali. 3D fotografie rozevřou náruč skalních hlubin a pozvou Vás do svého nitra. Vernisáž s malým překvapením se koná v pátek 5. června v 17 hodin v rumburském muzeu.
Kamila Lišková, Muzeum Rumburk

Rozkliknutím obrázku otevřete plakátek (.jpg)

ham - vloženo 21.5.2020



Konečně... Opět se sejdeme na výstavách a exkurzích

 

Vládní opatření kvůli pandemii se uvolňují. Od tohoto týdne je možné navštívit také muzea a galerie. Na návštěvníky se po vynucené pauze těší také muzeum v Rumburku. Možná si ještě vybavíte, že právě tam jsme vás zvali 13. března na vernisáž mineralogické výstavy našeho člena Aleše Nováka "Minerály zahraničí aneb těžký život horníků". Ta se již bohužel neuskutečnila. Nyní je stanoven nový termín: pátek 5. června v 17 hodin. Rumburské muzeum vás kromě toho může potěšit stálými expozicemi a výstavou "Geologie a hydrogeologie česko-saské křídové pánve mezi Krušnými horami a Ještědem", která byla prodloužena do 14. června. / S potěšením potvrzujeme konání akcí, které jsme předběžně avizovali na květen a červen: 23. května se koná vycházka po Floriansdorfu, sraz je ve 14.00 hodin u Vitany (ul. Petra Bezruče). / Výlet do České Kamenice s návštěvou Bratrských oltářů a prohlídkou kaple Panny Marie absolvujeme v neděli 14. června (doprava autobusem, podrobnosti najdete na stránce Zveme Vás.)


ham - vloženo 11.5.2020, aktualizováno 12.5.2020



Aktuální termíny nejbližších akcí

 

Omezení pohybu kvůli koronaviru bylo prodlouženo zatím do konce dubna. Pro plán našich nejbliších akcí proto platí avizovaná "varianta B": na vycházku po Floriansdorfu jste zváni v sobotu 23. května. Sraz je ve 14.00 hodin u Vitany (ul. Petra Bezruče). / Výlet do České Kamenice s návštěvou Bratrských oltářů a prohlídkou kaple Panny Marie plánujeme na některou červnovou sobotu. Samozřejmě v případě, že poutní kaple bude již opět v běžném režimu prohlídek. Konkrétní termín je v jednání.
Sledujte prosím aktuální plán akcí na stránce Zveme Vás.


ham - vloženo 9.4.2020



Přeorané a přeorávané plány...

 

Do našich jarních aktivit negativně vstoupila pandemie koronaviru. Kvůli nařízeným omezením jsme nejprve museli oželet vernisáž výstavy minerálů v rumburském muzeu, která se měla konat 13. března. / Na první polovinu dubna nemělo smysl nic plánovat, protože stav nouze má trvat minimálně do 10. dubna. Na 18. duben je v plánu vycházka po Floriansdorfu, první z cyklu vycházek po bývalých varnsdorfských vsích. Pokud budou zákazy shromažďování kvůli pandemii prodlouženy, což se nyní zdá pravděpodobné, bude termín vycházky přesunut na sobotu 23. května. / Avizovaný Tichý lov - promítání přírodních fotografií pana W. Graffeho z Großschönau - je prozatím zrušen, už jen kvůli uzavření hranic. / Na květen jsme počítali s výletem do České Kamenice s návštěvou Bratrských oltářů a s prohlídkou kaple Panny Marie. Pokud bude na květen přesunuta procházka po Floriansdorfu, tak se do České Kamenice vydáme v červnu. Snad to vývoj situace již umožní. / Sledujte prosím aktuální plán akcí na stránce Zveme Vás.
Přejeme vám v těchto náročných týdnech pevné nervy - a především aby se vám vyhýbaly zdravotní problémy.


ham - vloženo 29.3.2020



Sedmé promítání dobových fotografií provedlo historií Elitky (11.3.2020)

 

Sedmý díl cyklu "Nad dobovými fotografiemi Varnsdorfu" byl první částí série věnované významným varnsdorfským podnikům. Josef Rybánský představil historii firmy Julius Kunert & Söhne, přejmenované později na Elite. To byl i důvod, proč se v předsálí divadla sešla řada bývalých zaměstnanců Elitky. Ti také na výzvu přednášejícího doplňovali výklad vlastními vzpomínkami a postřehy. Obrazová dokumentace nás zavedla od skromných podnikatelských začátků J. Kunerta po punčochářské impérium v 30. letech 20. století a poté vývoj národního/státního podniku Elite až do počátku 90. let. Sledovali jsme postupné rozrůstání továrního areálu, který zanechal významnou stopu v urbanistice města, ale nahlédli jsme také přímo do jednotlivých výrobních a kancelářských provozů i sociálního zázemí firmy. / Další promítání dobových fotografií nás čeká na podzim, kdy bychom se měli opět vrátit k varnsdorfským pohostinským zařízením.

     



ham - vloženo 12.3.2020 / foto 2x J. Štěpánková, 2x F. Mágr



Putování za tisovcem (6.3.2020)

 

Ing. Karel Mach, Ph.D. je vedoucím oddělení geologie Severočeských dolů a.s. a zabývá se mj. modelováním ložisek uhlí a poznáváním procesů, které vedly k jejich vzniku. To jej přivedlo k tématu přednášky, s kterou k nám zavítal v pátek 6. března. Šlo o cestu prostorem i časem: prostorem do Ameriky, konkrétně na Floridu a sousedních jihovýchodních států USA, a v čase o desítky milionů let zpět. Tamní mokřady jsou totiž dosti věrnou kopií třetihorní podoby mostecké hnědouhelné pánve. Jak to víme? Z fosilních nálezů zachráněných během těžby v severočeských povrchových dolech. Během dvou cest, které Karel Mach v roce 2016 podnikl do USA, se mu podařilo navštívit oblasti, kde se ukládá rašelina za podobných klimatických podmínek a s podobnými biotopy, z jakých na severu Čech vznikala rozsáhlá uhelná ložiska. Působivě do doložily koláže prolínajících se fotografií tamního rostlinstva s fotografiemi zdejších fosilií. "Hlavním hrdinou" byl většinou tisovec, jehož majestátní exempláře dodávají mokřadní krajině nezaměnitelný ráz. Na závěr jsme dostali i několik dobrých rad pro případ, že bychom chtěli "třetihory" v Americe vidět na vlastní oči. Po přednášce se diskutovalo zejména o tom, zda by se v geologické budoucnosti planety mohl opakovat proces přeměny rašeliny na uhlí.

   


Fiip Mágr (vpravo) představuje přednášejícího Karla Macha / Karel Mach / tisovce na úvodním obrázku přednášky (3x foto Josef Zbihlej)


ham - vloženo 7.3.2020



Přišlo 56. číslo revue ČS Fotografie

 

Rozkliknutím obrázků získáte informace o obsahu nového vydání magazínu, který odebíráme pro zájemce o fotografování. Podrobnější informace o něm získáte zde. / Studovna varnsdorfského muzea, kde si můžete půjčit časopisy, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

 

ham - vloženo 28.2.2020



Úspěšná přednáška o československém opevnění (6.2.2020)

 

Náš člen Ivo Vondrovský je jedním z předních znalců československého opevnění budovaného před 2. světovou válkou. Na toto téma si připravil přednášku, s kterou nedávno vystoupil v Jiřetíně pod Jedlovou a nyní ji zopakoval ve varnsdorfském divadle v rámci programu klubu přátel historie KPMV. Zájemců se v divadelním předsálí sešlo tolik, že se nedostávalo míst k sezení. Nejprve jsme byli seznámeni s problematickou strategickou situací předválečného Československa a s plány výstavby několika linií betonových pevností. Poté jsme absolvovali pomyslnou exkurzi jak v objektech těžkého opevnění, tak v tzv. řopících. Kromě toho byly zmíněny i další obranné prvky, znesnadňující postup nepřátelské armády. Přednášející se podrobněji zaměřil na objekty opevnění v našem blízkém okolí. Kromě řady fotografií, nákresů a plánků jsme zhlédli také ukázky z hraného i dokumentárního filmu.

     


Zleva 3x foto Filip Mágr, foto vpravo Josef Zbihlej


ham - vloženo 6.2.2020, fotografie doplněny 7.2.2020



Zemřel Miroslav Plekanec


Krajinu starých důlních děl pod Tolštejnem znal jako málokdo jiný. Patřil k těm, kdo objevovali, podrobně dokumentovali a zviditelňovali pozapomenutou hornickou minulost našeho regionu. Podílel se na vybudování hornického muzea v Jiřetíně pod Jedlovou. S jeho statěmi se pravidelně setkávali čtenáři naší ročenky Mandava. Do loňského vydání přispěl první částí článku o starých kutacích pracích u Liščího Bělidla. Jeho pokračování se bohužel nedočkáme. Miroslav Plekanec nás opustil 1. února ve věku 76 let. Čest jeho památce.


ham - vloženo 6.2.2020

Krásná Lípa jako součást krajiny podstávkových domů

 

Mateřská škola Sluníčko v Krásné Lípě požádala KPMV o přednášku pro děti a rodiče, kde by se dozvěděli vše o podstávkových domech, kterých je v Krásné Lípě a okolí velké množství. Přednáška proběhla 16. ledna formou prezentace, diskuze nad prospekty a odbornými materiály, ale děti nejvíce potěšila možnost si svůj podstávkový domeček postavit. Jako materiál byl zvolen karton a hlavně větší papírová krabice od bot, která určila velikost přízemního domku. Práce dětí spočívala hlavně v nátěru jednotlivých částí a jednoduššího lepení. V předsíni jsou dokonce schody do patra a v síni kachlová kamna. Levá část domu je určena pro domácí zvířata a před hlavním vchodem je bylinková zahrádka. Vše proběhlo pod dohledem starostky KPMV Jaroslavy Štěpánkové, od které jsou i následující fotografie.

     


ham - vloženo 23.1.2020



Byla zahájena výstava FOTOROK 2020 (14.1.2020)

 

Ve varnsdorfské knihovně je opět po roce k vidění to nejlepší ze soutěže Fotorok. Výběr fotografií zahrnuje kromě letošních vítězných prací také několik desítek dalších porotou vybraných snímků, které by zájemcům o dobrou fotografii neměly uniknout. / Vernisáž uváděl Josef Zbihlej a pro přítomné hosty z Německa tlumočil Miroslav Kabeláč. Akce se účastnil také místostarosta Varnsdorfu Jiří Sucharda a jako bývalý člen fotoklubu ocenil snahu organizátorů soutěže o propagaci kvalitní fotografické tvorby. / Výstava v přízemí knihovny potrvá do 13. března, poté bude do poloviny května přístupná v prostorách radnice sousedního saského města Großschönau. / Připomínáme, že výsledky Fotoroku včetně ukázek vítězných fotografií najdete na našich webových stránkách zde.

   

2x foto Jaroslava Štěpánková; foto vpravo od Ivo Šafuse: Blanka Jedličková přebírá od Josefa Zbihleje ocenění za 2. místo

Z proslovu J. Zbihleje na vernisáži:
Vážení přátelé dobrého světla! Vítám Vás na vernisáži výstavy fotografií 44. ročníku soutěže FOTOROK. Letos jste nám poslali 179 fotografií, zúčastnilo se 21 autorů, z toho 4 z Německa. Porotě trvalo hodnocení opět tři hodiny a bylo to jednání velmi bouřlivé. O tom svědčí fakt, že nebyla udělena 1. cena, ale dvě druhé. V letošním roce bylo složení poroty stejné, jako v roce minulém. Děkuji všem členům poroty za jejich náročnou a nezištnou práci. / 2. místo získala Blanka Jedličková z Litvínova za fotografii "Včelka Mája" a také Stanislav Domanský z Kroměříže za fotografii "Odraz duše". 3. místo získal Jiří Durdík za Prahy za fotosérii "Letecký den 1, 2, 3". Porota ještě udělila dvě čestná uznání: Blance Jedličkové za fotografii "Zapomenutá" a Jiřímu Durdíkovi za fotografii "Ať žije Afrika!" / Také v letošním roce se objevilo několik nových fotografů. Vedle úplných začátečníků jsme letos zaznamenali také účast velmi dobrých fotografů z Německa (z Großschönau a Schirgiswalde). Objevily se paní nebo slečny Janečková z Rumburka a Štajerová z Janovic s velmi kvalitními soubory fotografií. Nejbohatší výstavní soubor připravili Marian Maštrla z Dolního Podluží a Emílie Mrazíková z Děčína. / V uplynulém roce se nám, bohužel, nepodařilo získat nové členy fotoklubu a tak obnovit klubovní činnost, která by mohla obsahovat fotografická školení, přednášky pro veřejnost, návštěvy výstav, organizace fotosoutěží atd. Je mi skutečně moc líto, že se dosud nenašlo ve Šluknovském výběžku alespoň pět zájemců o klubovou činnost. / Úplně na konec bych chtěl poděkovat paní ředitelce knihovny za přijetí výstavy v těchto prostorách a všem kamarádům a kamarádkám za poskytnutou pomoc při realizaci 44. ročníku soutěže FOTOROK. (Kráceno)

ham - vloženo 14.1.2020, doplněno 15.1.2020



Současnost severočeské entomologie v podání Lukáše Blažeje (8.1.2020)

 

KPMV - úvodní stránkaZaplněný sálek varnsdorfského divadla přivítal ve středu 8. ledna našeho rodáka Lukáše Blažeje. Energií rovnající se síle explodujícího vulkánu nás téměř dvě hodiny přesvědčoval o momentálním stavu hmyzu v severních Čechách. Přednášku doplnila názorná výstava panelů na toto téma ve foyeru divadla. Máte ji možnost prostudovat až do 23. února. // J. Zbihlej, foto Jaroslava Štěpánková



Fotorok 2020: porota vybírala ze 179 snímků

 

V pátek 3. ledna zasedla porota Fotoroku 2020, aby se probrala 179 snímky od 21 fotografů a přiřkla ceny těm nejlepším z nich. Výsledky vám prozradí přiložená výsledková listina. / Podobně jako v minulých letech bude kolekce vybraných fotografií vystavena ve varnsdorfské knihovně. Vernisáž výstavy spolu s vyhodnocením soutěže se koná tamtéž v úterý 14. ledna v 17 hodin. / S ukázkami oceněných prací i s výsledky předchozích ročníků se můžete seznámit zde.

   


ham - vloženo 6.1.2020



Přišlo 55. číslo revue ČS Fotografie

 

Rozkliknutím obrázků získáte informace o obsahu nového vydání magazínu, který odebíráme pro zájemce o fotografování. Podrobnější informace o něm získáte zde. / Studovna varnsdorfského muzea, kde si můžete půjčit časopisy, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

 

ham - vloženo 1.1.2020



Archiv zpráv

 

© KPMV  <>  Poslední aktualizace: 16.12.2020