KPMV - úvodní stránka

 
 
 

KPMV

Děje se...

Kluby

Projekty

Publikace

Různé

Kontakty

Muzeum Varnsdorf

Aktuality

Stanovy KPMV Organizační řád Výbor KPMV Registrace MV ČR
Naše činnost Aktuality z KPMV Valné hromady Členství v KPMV
 

Rok 2007 - Událo se v KPMV

Archív zpráv

 

Kalendář - Varnsdorf 1868 až 2008

 

Varnsdorf 1868 - 2008   Město Varnsdorf s finanční podporou a.s. TOS vydalo kalendář dobových fotografií starého Varnsdorfu kombinované se současnou podobou. Na přípravě kalendáře se autorsky podíleli i někteří členové KPMV. Kalendář byl distribuován na vánočních trzích.

zbj - vloženo 24.12.2007


Vernisáž výstav ve varnsdorfském muzeu v úterý 11. prosince 2007

 

   V 1800 hodin začala vernisáž  dvou výstav a slavnostní křest knihy „Podzemí Šluknovska a Lužických hor“ s autogramiádou přítomných autorů. Přízemí muzea  zaplnily muzejní exponáty  a na ochozu se zopakovala výstava uspořádaná k 300. výročí rumburské Lorety, která shrnula výsledky podzemního průzkumu uskutečněného v letošním roce. Uprostřed předvánočního shonu si tak v tento úterní podvečer všichni přítomní  našli příjemnou chvilku pro krátké zastavení, zamyšlení a zavzpomínání.

zbj - vloženo 14.12.2007


Vánoční strom pro zvířátka

 

   V sobotu 8. prosince se sešla malá skupina členů KPMV ke ozdobení vánočního stromečku pro zvířátka. V minulém roce jsme se prodírali závějemi, abychom v třeskutém mrazu přinesli lesní zvěři ovoce a zeleninu na přilepšenou. V letošním neobyčejně teplém počasí jsme se prodírali blátem, abychom ověsili stromečky na Hraničním Buku. Později jsme založili krmelec senem a na improvizované besedě jsme se dověděli od Václava Vomáčky ml. celou řadu zajímavých informací, které doufejme najdete na stránkách Mandavy v příštím roce.

zbj - vloženo 08.12.2007


Adventní výlet do české historie v Lužici

 

   4. prosince se čtyřčlenná minivýprava KPMV připojila k zájezdu do Herrnhutu (Ochranova). Akci nazvanou Adventní výlet do české historie v Lužici pořádalo České Švýcarsko o.p.s. Krásná Lípa. Saské městečko Herrnhut, je místem, kde se v době pobělohorské usídlila početná bratrská komunita ze severní Moravy. Dodnes je zde významné centrum moravských bratří. V Herrnhutu jsme navšívili muzeum Jednoty bratrské a unikátní bratrský kostel. Bohužel již nebyl čas ani podmínky (po setmění) na prohlídku dalších zajímavostí, např. bratrského hřbitova. Návštěvu můžeme doporučit všem, koho zajímají místa spjatá s českou historií. Není to daleko, z Varnsdorfu jen cca 20 km (více na webu http://www.herrnhut.de). Autoř fotografií: M. Havlíček a Ing. L. Dlouhý.

ham - vloženo 07.12.2007


Webové stránky KPMV v provozu

 

   Dnešním dnem byly instalovány nové webové stránky našeho Kruhu přátel muzea Varnsdorf. Na webu se podíleli přípravou většiny textů zejména Martin Havlíček a jednatel KPMV Mgr. Josef Zbihlej. Pokud máte jakékoliv návrhy k jeho obsahu či formě, neváhejte a napište nám na kpmv@quick.cz .

zbj - vloženo 05.12.2007


"Opožděná vernisáž" fotografií Ivo Přikryla

 

   V úterý 27. listopadu se uskutečnila velmi opožděná vernisáž výstavy fotografií Ivo Přikryla. Na ochozu muzea se sešla početná skupina jeho přátel, kolegů a žáků, aby zavzpomínali na člověka, který jim rozdal tolik dobrého. Čtyřicítka vystavených prací dokumentovala jeho nejplodnější tvůrčí období sedmdesátých a osmdesátých let. Návštěvníky vernisáže opět fascinovala síla černobílých fotografií, které ani po letech neztrácejí sílu sdělení. Výstavu bylo možné shlédnout po celý  listopad.

zbj - vloženo 29.11.2007


Výlet do podzemní továrny Rabštejn

 

   O svatomartinský výlet do podzemních prostor v Rabštejně u České Kamenice byl o mnoho větší zájem, než jsme očekávali: 42 lidí! Přineslo to na místě jisté organizační potíže (omezená kapacita prohlídky) a zpáteční cestu dost zkomplikovala čerstvá sněhová nadílka. Dojem byl ale mimořádný.

ham - vloženo 18.11.2007


Vychází druhé vydání "Podzemí Šluknovska"

 

Podzemí Šluknovska   Klub českých turistů Krásná Lípa a Středisko ekologické výchovy Netopýr Varnsdorf začátkem listopadu společně vydaly publikaci Podzemí Šluknovska a Lužických hor, na které intenzivně spolupracovali členové KPMV, zejména Mineralklubu. Jde o podstatně rozšířené vydání již dávno rozebrané knížky Podzemí Šluknovska z roku 1995. Na více než třech stovkách stran je obsáhlá dokumentace podzemních prostor (přírodních i umělých) s množstvím map, plánků a barevných fotografií. Na své si přijde i čtenář beletrie. Každá z 28 kapitol je totiž uvedena pověstí nebo příběhem vztahujícím se k dané lokalitě. Cizojazyčným zájemcům jsou nápomocná obsažná resumé v angličtině a němčině.

   Kniha byla připravena k tisku již před několika roky, ale chyběly finance na vydání; dlouho - a neúspěšně - se vlekla jednání s nakladatelem, který původně měl o rukopis zájem. O to větší událost na našem regionálním knižním trhu!

   K dostání u všech dobrých knihkupců a také u nás - ve varnsdorfském muzeu. Stojí pouhých 280,- Kč. Více informací naleznete v Sekci - Publikace.

ham - vloženo 18.11.2007


Knižní minitrh

 

   První listopadová sobota je tradičním dnem konání Knižního minitrhu na Střelnici. Pořádá ho varnsdorfská knihovna. Kruh přátel muzea Varnsdorf se prezentoval stánkem s vlastivědnými publikacemi, včetně naší právě vydané novinky - sborníku Mandava 2007. Poděkování patří Mgr. Zbihlejovi, který muzejní stánek zásoboval a po většinu času obhospodařoval, a také „spoluhlídačům“ stánku manželům Škodovým. Ing. Přemysl Brzák, člen mineralklubu při KPMV, během minitržního dopoledne přednášel o nedávno prozkoumaném podzemí rumburské lorety.

ham - vloženo 18.11.2007

 
 
 

© KPMV  <>  Poslední aktualizace: 25.10.2009