KPMV - úvodní stránka

 
 
 

KPMV

Děje se...

Kluby

Projekty

Publikace

Různé

Kontakty

Muzeum Varnsdorf

Aktuality

 



Stanovy KPMV Organizační řád Výbor KPMV Registrace MV ČR
Naše činnost Aktuality z KPMV Valné hromady Členství v KPMV
 

Rok 2018 - Událo se v KPMV



Archiv zpráv


Dějiny a současnost 10/2018

 

Přišlo prosincové číslo Dějin a současnosti. Jeho kmenovým tématem je mnichovská dohoda z roku 1938. Obálka a obsah aktuálního čísla jsou dole k rozkliknutí. / Studovna varnsdorfského muzea, kde jsou pro vás časopisy připraveny, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

 


ham - vloženo 27.12.2018



PF 2019

ham - vloženo 17.11.2018


Co nás čeká po Novém roce

 

Nový rok 2019 zahájíme akcemi, které přilákají především přátele fotografie a filmu. V úterý 15. ledna v 17 hodin v městské knihovně vyhlásíme výsledky dalšího ročníku soutěže Fotorok a zároveň zahájíme výstavu nejlepších soutěžních snímků. V pondělí 21. ledna v 17 hodin zveme všechny zájemce na exkurzi ve varnsdorfském kině Panorama. Na programu bude prohlídka objektu, sbírky promítaček a malý dárek k Novému roku. Průvodci večera budou pan Štěpánek a majitel kina pan Nejtek. Tentokrát bude vstup zdarma.
Fotografy, kteří ještě váhají s účastí v soutěži Fotorok, upozorňujeme, že zásilky vašich prací budeme očekávat do posledního dne tohoto roku.
/ Zde si lze stáhnout propozice soutěže a také vstupní formulář, který je potřeba přiložit k soutěžním pracím.

ham - vloženo 17.11.2018



Vánoční krmení lesní zvěře (9.12.2018)

 

Tradiční předvánoční aktivita přírodovědného klubu tentokrát připadla na neděli 9. prosince. Jak je zřejmé z fotodokumentace, zvířátkům nadělovaly hlavně děti. Účastníkům pak přišlo vhod občerstvení u Zajíčkových v bývalé hájovně, za což jim patří srdečný dík.

       

5x foto Jaroslava Štěpánková


ham - vloženo 11.12.2018



Zemřel první starosta KPMV pan Milan Šebek

KPMV - úvodní stránkaV úterý 4. prosince nás opustil pan Milan Šebek. Bylo mu 91 let. Byl spoluzakladatelem a prvním starostou našeho spolku (1996-2003). Budeme si jej pamatovat jako velmi činorodého spolupracovníka, plného elánu, hýřícího aktivitou a nápady. Do našeho města se přestěhoval až v důchodovém věku, ale místní historie se okamžitě dostala do centra jeho badatelského zájmu. Byl také jedním z těch, kdo uvedli v život náš spolek - Kruh přátel muzea Varnsdorf. Angažoval se především v oblasti památkové péče - jeho zásluhou se mimo jiné podařilo v krátké době opravit varnsdorfské a studánecké křížky a obnovit památnou zvoničku ve Vrchlického ulici. Významný byl i jeho podíl na vlastivědné publicistice: pořídil český překlad publikace o betlemářství na Šluknovsku, sám se ujal redigování Almanachu ke 140. výročí povýšení Varnsdorfu na město, publikoval ve vlastivědném sborníku Mandava, spolupracoval s redakcí varnsdorfského čtrnáctideníku Hlas severu. Přispěl ke zviditelnění významných postav varnsdorfské historie Morize Schnitzera či Petra Kiena. Díky svým kontaktům získal pro spolupráci s naším spolkem například spisovatelku Marii Šulcovou a další osobnosti. Svým osobním nasazením dokázal pro výše zmíněné aktivity zajistit finanční prostředky z veřejných i soukromých zdrojů. A neměli bychom opominout ani jeho živý zájem o současné komunální dění. Čest jeho památce.
Na přiložené fotografii Milan Šebek v roce 2011.
ham - vloženo 6.12.2018


Za historií varnsdorfských hospod I (21.11.2018)

 

Cyklus promítání dobových fotografií Varnsdorfu dospěl ke svému čtvrtému pokračování. S osvědčenými průvodci Josefem Rybánským a Jiřím Suchardou jsme se tentokrát vypravili do místních restaurací, kaváren, hotelů a tanečních sálů. Bohatá historie zdejších restauračních provozů by se do jednoho večera nevměstnala, a tak bude mít ještě (nejméně) dvě pokračování. Virtuální procházka začala na náměstí v hotelu Börse (Burza), sousedním Pohlově hostinci, Střelnici a Colosseu. Je příznančné, že tři z těchto čtyř objektů už na jejich místech nenajdete. Dále jsme zamířili do Národní, Poštovní, Dělnické a Bratislavské ulice a přilehlých lokalit. Vedle starých fotografií a pohlednic na plátně defilovaly dobové reklamy, jídelní lístky nebo nerealizované plány na přestavbu. Skrze hospody, které sloužily i jako přirozená místa sdružování lidí podle jejich zájmů, jsme letmo nahlédli i do historie některých varnsdorfských spolků. / Malý sál divadla se opět zaplnil do posledního místa. K některým snímkům se živě diskutovalo a díky přítomným pamětníkům se podařilo objasnit i některé "záhady".

     

4x foto Filip Mágr


ham - vloženo 21.11.2018



Dějiny a současnost 9/2018

 

Přišlo listopadové číslo Dějin a současnosti. Jeho kmenovým tématem je archeologie, další články jsou věnovány Národnímu muzeu nebo kořenům migrační krize. Obálka a obsah aktuálního čísla jsou dole k rozkliknutí. / Studovna varnsdorfského muzea, kde jsou pro vás časopisy připraveny, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

 


ham - vloženo 21.11.2018



Valná hromada KPMV (8.11.2018)

KPMV - úvodní stránka24. valná hromada Kruhu přátel muzea Varnsdorf se konala 8. listopadu 2018 na tradičním místě, tj. ve spolkové místnosti v budově Městské knihovny Varnsdorf. Na prezenční listinu se podepsalo 42 členů našeho spolku, což nesplňovalo podmínku nadpoloviční většiny z aktuálního počtu 100 členů spolku. Stanovy pro tento případ určují svolání náhradní valné hromady s časem konání o 15 minut později, a tak se také stalo. Schůzi řídil jednatel KPMV Josef Zbihlej. Po zahájení předal slovo vedoucím jednotlivých klubů, aby podali zprávu o uskutečněných akcích a plánech do budoucna. Zároveň byla promítána fotodokumentace. Následovala zpráva starostky KPMV Jaroslavy Štěpánkové. S hospodařením spolku za uplynulý rok i s revizní zprávou seznámil J. Zbihlej. Martin Havlíček představil nové vydání vlastivědného sborníku Mandava, který obdrželi všichni příchozí, upozornil také na potřebu angažovat nového editora sborníku.
Z diskusních příspěvků: Mgr. J. Zbihlej - aktuální informace o převodu historické budovy muzea na Ústecký kraj a plánech na její budoucí rekonstrukci; plakátky KPMV nám firma Rengl již nebude zveřejňovat na výlepových plochách, hodí se nám proto jakákoliv pomoc při propagaci akcí. / F. Mágr upozornil na prezentaci akcí na webu a facebokovém profilu KPMV / Jana Krausová upozornila na akce hradu Grabštejn, kam zamířila jedna z našich posledních exkurzí.
Hlasováním bylo jednomyslně potvrzeno současné složení tříčlenného výboru KPMV: Bc. Jaroslava Štěpánková - starostka spolku, Mgr. Josef Zbihlej - jednatel, Alena Fabiánková - hospodářka. Vedoucí jednotlivých klubů tvoří společně poradní výbor (jeho složení valná hromada pouze bere na vědomí). Schválena byla také výše členských poplatků pro rok 2020. Zůstává beze změny, tedy 200 Kč pro výdělečně činné členy a 100 Kč pro ostatní.
S usnesením valné hromady se můžete seznámit zde. // Fotogalerie zde
ham - vloženo 10.11.2018 / foto Josef Zbihlej


FOTOROK 2019 - uzávěrka se blíží

 

Fotoklub KPMV vyhlašuje další ročník Fotoroku - tradiční soutěžní přehlídky vaší fotografické úrody. Zásilky vašich prací budeme očekávat do posledního dne tohoto roku. V polovině ledna pak proběhne ve varnsdorfské knihovně vyhlášení výsledků spolu s vernisáží výstavy vybraných prací. / Zde si lze stáhnout propozice soutěže a také vstupní formulář, který je potřeba přiložit k soutěžním pracím. / Pokud vás zajímají výsledkové listiny a ukázky oceněných snímků z minulých ročníků, najdete je zde. / Přejeme dobré světlo!

ham - vloženo 6.11.2018



Mandava 2018

 

Z tiskárny jsme dnes vyzvedli první část nákladu letošního sborníku Mandava. Podařilo se tak splnit tradici, že prvními čtenáři se stanou účastníci valné hromady KPMV. Ta se koná již v tento čtvrtek 8. listopadu od 17 hodin ve spolkové místnosti v Městské knihovně Varnsdorf. / V sobotu 10. listopadu bude naše nová publikace představena na Regionálním knižním minitrhu ve varnsdorfské knihovně. Zároveň bude možné si ji tam zakoupit u stánku našeho spolku. Vezmeme tam s sebou na prodej i starší vydání Mandav i další naše publikace.
Mandava 2018 - obsah

ham - vloženo 5.11.2018



O drobných památkách v Jiříkově - 1. část (24.10.2018)

 

Mgr. Jan Leibl, archivář Národního památkového ústavu v Ústí n. L. k nám zavítal s přednáškou o bohatství drobných památek, které lze spatřit v městě Jiříkově. Ve své prezentaci se dostal asi tak do poloviny - zčásti kvůli časovému skluzu způsobenému počátečními technickými potížemi, zčásti proto, že se o historii a stavu jednotlivých památek rozvíjela zajímavá diskuse. A tak jsme se rozcházeli s příslibem, že se nad jiříkovskými sakrálními i světskými památkami opět sejdeme na jaře příštího roku. / Před samotnou přednáškou zazněly z úst vedoucího klubu přátel historie Mgr. Mágra aktuální informace o varnsdorfském muzeu. Poté, co historickou budovu muzea na Poštovní ulici převzal do svého majetku Ústecký kraj, byly učiněny první kroky k obnově muzejní expozice, tj. zpracování zadávací dokumentace pro budoucího projektanta rekonstrukce celého objektu. // ham

     

První dvě fotografie zleva Filip Mágr, 3. foto Ivo Šafus, 4. foto Josef Zbihlej

ham - vloženo 25.10.2018



Výlet na Grabštejn (20.10.2018)

 

V sobotu 20. října se uskutečnila poslední letošní společná akce klubu přátel historie a klubu přátel výtvarného umění. Tentokrát jsme vyrazili objevit poklady ukrývající se na hradu Grabštejn. Patnáctku účastníků přivítalo na varnsdorfském nádraží nádherné slunečné počasí, které nás provázelo až do konce výletu. Vystoupili jsme na stanici Machnín a pěšky jsme se vydali ke hradu. Když jsme překonali strmou jižní stěnu, stanuli jsme u hradní brány. Vybrali jsme si okruh, který obsahoval kromě jiných komnat také prohlídku hradní kaple sv. Barbory a výstup na hradní věž. Nádherná kaple svaté Barbory překvapila svou nádherou všechny účastníky našeho zájezdu. Hlavně perfektní kopie oltářního obrazu podle originálu Lucase Cranacha a kopie sochy svaté Barbory. Největším překvapením naší letošní návštěvy Grabštejna byla zcela nová samostatná expozice originálu sochy svaté Barbory, která se nesmí fotografovat, takže vám ji nemůžeme ukázat. Pověstnou třešničkou na dortu byl nádherný výhled do podzimní krajiny z vrcholku hradní věže. Na shledanou na prvním jarním výletě, přátelé! // J. Zbihlej, foto J. Štěpánková
Fotogalerie z výletu

ham - vloženo 23.10.2018 / 25.10.2018 doplněna fotogalerie



Nový ĎaS a ČSF

 

Do muzea přišla nová čísla Dějin a současnosti a Československé fotografie. Rozkliknutím se dostanete k náhledu obálky, popř. obsahu. / Studovna varnsdorfského muzea, kde jsou pro vás časopisy připraveny, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

   


ham - vloženo 22.10.2018



TUR Muzea v Olbersdorfu (19.10.2018)

 

V pátek 19. října se uskutečnila další ze schůzek muzejních pracovníků a vlastivědných badatelů při pracovní skupině TUR Muzea. Místem setkání bylo tentokrát hodinářské muzeum německém Olbersdorfu (Uhrenhof Olbersdorf). Sešli jsme se s německými a polskými přáteli a společně jsme si prohlédli sbírku cca 500 hodin. Prakticky všechny hodiny jdou přesně podle centrálního řídícího systému vyrobeném ještě v bývalé NDR. Majitel muzea hodin věnuje svým hodinám mnoho péče a času. Každou neděli je minimálně jednu hodinu seřizuje. Nejvíce práce má při posunu hodin na jaře a na podzim, to mu zabere prakticky celý den. Sbírka hodin obsahuje také venkovní hodiny z různých zrušených továren a provozů. Mezi nimi jsou i největší hodiny v Sasku na štítu stavení a jsou vidět z širého okolí. // F. Mágr, foto R. Procházková

     


ham - vloženo 20.10.2018



Lichtenštejnský kámen prokoukl

 

Takzvaný lichtenštejnský kámen, upomínající na 50 let vlády knížete Jana II. z Lichtenštejna, byl zásluhou našeho spolku opraven z příspěvku na činnost v roce 2001 a v následujícím roce umístěn na své původní místo, tj. k lesní cestě za bývalou hájovnou na konci Hřbitovní ulice. Mezitím písmo jubilejního nápisu vybledlo, a tak se jeho obnovy před několika dny ujal Ing. Miroslav Škoda (klub Fascikl). Od něho také máme obě fotografie - stav před obnovou a po ní.

 


ham - vloženo 14.10.2018



Oznámení termínu valné hromady KPMV

 

KPMV - úvodní stránkaVážení členové KPMV, oznamujeme vám termín 24. valné hromady našeho spolku. Bude se konat ve čtvrtek 8. listopadu. Je svolána na tradiční místo, tj. do spolkové místnosti Městské knihovny Varnsdorf, Otáhalova 1260 (přízemí vlevo) na 17.00 hod. / Účastníci valné hromady obdrží vlastivědný sborník Mandava 2018.

Program valné hromady:

1. Zahájení
2. Schválení programu
3. Zprávy vedoucích klubů
4. Zpráva starostky KPMV
5. Zpráva o hospodaření spolku
6. Zpráva revizní komise
7. Publikační činnost
8. Volba Výboru KPMV
9. Diskuse
10. Usnesení valné hromady a závěr


ham - vloženo 11.10.2018



Dějiny a současnost 7/2018

 

Do muzea přišlo nové číslo časopisu Dějiny a současnost. Už z obálky je zřejmé, že kmenovým tématem tohoto (o osm stran rozšířeného) vydání je vznik Československa přes sto lety. Přijďte si počíst... / Studovna varnsdorfského muzea, kde jsou pro vás časopisy připraveny, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

ham - vloženo 9.10.2018


Památky naživo - Hrádek (6.10.2018)

 

Varnsdorfské muzeum ve spolupráci s KPMV uspořádalo 6. října poslední letošní exkurzi z cyklu "Památky naživo". Navštívili jsme dominantu města - vyhlídku Hrádek. Byla to výjimečná příležitost seznámit se s jejími pohnutými osudy a prohlédnout si ji včetně těch prostor, které jsou v obvyklém návštěvnickém provozu nepřístupné. Jde zejména o suterén a přízemí, kde je v současné době staveniště a snad někdy v budoucnu bude opět sloužit veřejnosti. Obdobné je to s bývalým bytem správce. Z úst Josefa Rybánského jsme si vyslechli část projevu starosty Goldberga, a to přesně z toho místa, kde v roce 1904 slavnostně zahajoval provoz vyhlídkové restaurace. Z věže jsme se rozhlédli po krajině, zejména po rozhlednách na okolních kopcích (Jedlová, Dymník, Vlčí hora, Tanečnice, Hvozd). Na závěr pro nás byla přichystána přednáška s promítáním o historii Hrádku (Josef Rybánský) a o další architektonické tvorbě varnsdorfského stavitele Antona Möllera (Renata Procházková). S dalšími zajímavými poznatky se k výkladu připojil Michal Marosz, současný obyvatel Möllerovy vily v Seifertově ulici. Za průvodcovskou službu, doplnění výkladu - a v neposlední řadě i darované předměty do sbírek muzea - patří dík hrádecké "kastelánce" paní Drahomíře Jupové. // ham, foto P. Vodička
Fotogalerie z exkurze

ham - vloženo 7.10.2018



Výlet do Chrastavy (29.9.2018)

 

Výletu za chrastavskými památkami se zúčasnilo deset lidí. Vydařilo se nejen počasí, ale byl i splněn plánovaný program: Městské muzeum, Führichův dům a Hasičské muzeum. Všechna tři muzejní zařízení fungovala na jedničku, stejně jako výborný oběd v restauraci na náměstí. Škoda, že nebyl otevřen kostel, měly by tam být nádherné obrazy všech čtyř významných chrastavských malířů, což máme u nás stejný problém pro návštěvníky Varnsdorfu. // J. Zbihlej, foto F. Mágr
Fotogalerie z výletu

ham - vloženo 2.10.2018



Po stopách diplomatů (26.9.2018)

 

Klára Mágrová pro nás přichystala přednášku na téma historicky velice zajímavé a objevné. Málokdo z místních totiž tuší, že rumburské panství - k němuž přináležel i Varnsdorf - bylo v 17. a 18. století spjato s vrcholnou evropskou diplomacií. Klářina prezentace představila tři osobnosti z řad majitelů panství, kteří působili v diplomatických službách jako vyslanci či velvyslanci rakouského císařství, a to i na nejprestižnějším postě - u císařského dvora v Madridu. Postupně jsme se seznámili s Franzem Eusebiem hrabětem z Pöttingu (1626-1679), Antonínem Floriánem knížetem z Liechtensteinu (1656-1721) a Josefem Václavem knížetem z Liechtensteinu (1696-1772). Kromě samotné kariéry těchto šlechticů publikum nejvíce zaujaly okolnosti nákladných ceremonií spojených s uváděním nově nastupujících velvyslanců do úřadu, a také tehdejší smysl a podoba diplomatické mise, diametrálně odlišná od práce dnešních diplomatů. / Kláře patří poděkování za to, že "do toho šla" i přes zdravotní indispozici a nenechala nás několik málo návštěvníků ochudit o speciální sondu do historie regionu. / A ještě vysvětlení k první fotografii: Martin Musílek před přednáškou přítomným představil nové pexeso, zobrazující tvorbu zdejšího rodáka sochaře Vincenze Pilze (1816-1896). Vydalo ho varnsdorfské divadlo ke 150. výročí povýšení Varnsdorfu na město.

   

2x foto Josef Zbihlej, foto vpravo Filip Mágr


ham - vloženo 28.9.2018



Novou sezonu začneme přednáškou o diplomatech a výletem do Chrastavy

 

Na září náš spolek připravil dvě akce: na středu 26. 9. přednášku "Po stopách diplomatů", na které nám Mgr. Klára Mágrová představí osobnosti barokních diplomatů, kteří byli v 17. a 18. století majiteli rumburského panství, a na následující sobotu 29. 9. zájezd do Chrastavy, kde navštívíme hned tři expozice - Městské muzeum, Hasičské muzeum a Führichův dům.

Ještě předtím můžete navštívit akci varnsdorfského muzea z cyklu Památky naživo: v sobotu 22. září od 11 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka a přednáška v barokním interiéru děkanského kostela sv. Petra a Pavla ve Varnsdorfu. Provází PhDr. Petr Mandažiev, rezervace nutná na tel. 412 334 107 nebo e-mailu varnsdorf@muzeumdc.cz.

ham - vloženo 2.9.2018



Památky naživo - po stopách Varnsdorfské stávky

 

Varnsdorfské muzeum pořádá další z řady exkurzí v cyklu Památky naživo. V sobotu 18. srpna se spolu s erudovaným historikem Petrem Sedlákem Ph.D. můžete vydat po stopách Varnsdorfské stávky a prvních poválečných let ve městě. Sraz v 10.00 hodin před firmou Czech Pan na ul. Čs. letců. Omezený vstup - rezervace nutná, a to na tel. 412 334 107 nebo na e-mailu varnsdorf@muzeumdc.cz.

ham - vloženo 10.8.2018



Převzetí grantu od společnosti Tesco

 

Několika fotografiemi se vracíme k slavnostnímu vyhodnocení grantu Nadačního fondu Tesco Vy rozhodujete, my pomáháme, které se konalo 19. července v kanceláři primátorky města Děčína Marie Blažkové. Zúčastnili se ho dva zástupci našeho spolku - Josef Zbihlej a Jiřina Nováková, kteří symbolicky převzali částku 10 tisíc korun určených k vydání sborníku Mandava. / Vlastivědný sborník je nyní již vysázen a po provedení korektur půjde v září do tisku. První čtenáři jej dostanou do rukou začátkem listopadu.

   

Na prvním snímku symbolický šek za 3. místo, na druhém se primátorka Děčína Marie Blažková vítá s manažerem prodejny Jiřím Vandrovcem (vpravo zástupkyně vítězného projektu o.p.s. Demosthenes), na třetím Jiřina Nováková právě přebírá z rukou J. Vandrovce symbolický šek pro KPMV.

ham - vloženo 10.8.2018, foto Josef Zbihlej



Československá fotografie č. 47

 

Přišlo nové číslo revue pro fotografy - obálka zde k rozkliknutí. / Studovna varnsdorfského muzea, kde jsou pro vás časopisy připraveny, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

ham - vloženo 27.7.2018


Červnové vydání Dějin a současnosti

 

Přišlo červnové číslo Dějin a současnosti. Koho čtení o historii zajímá, může se stavit a nasávat vědomosti... Obálka a obsah dole k rozkliknutí. / Studovna varnsdorfského muzea, kde jsou pro vás časopisy připraveny, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

 


ham - vloženo 26.6.2018



Vycházka za mineralogií a k lichtenštejnskému pomníčku (24.6.2018)

 

Sedm statečných se vydalo na mineralogickou vycházku a obhlédnout jubilejní lichtenštejnský pomníček na Šébru. Vyrazili jsme za mírného deště od autobusové zastávky v Lesné po červené turistické značce směrem na Milířku, kde nám vedoucí výpravy Miloš Flekna sdělil základní informace o geologické minulosti a současnosti zdejších lokalit. Dále jsme pokračovali k modré turistické značce k odbočce na Pěnkavčí vrch se zastávkou na Pětikostelním kameni, kde bohužel přes mlhu nebylo prakticky nic vidět. Potom následoval sestup a hledání lichtenštejnského pomníčku, který jsme úspěšně nalezli. Pomníček je opravený a je na něm uvedený latinský text, jehož překlad zní: „Duby knížete Jana zasazené k výročí čtyřiceti úspěšných let vlády tohoto knížete, 12. listopadu.“ Chronogram ukrytý v textu představuje výroční letopočet 1898. Poté jsme se vydali na nádraží Jedlová do místní útulné restaurace, kde jsme počkali na vlakový spoj do Varnsdorfu. // F. Mágr
K tomu lze doplnit, že výročnímu lichtenštejnskému pomníčku, který byl nedávno renovován, bude věnována jedna ze statí v připravovaném sborníku Mandava 2018. // M. Havlíček
Fotogalerie z vycházky

ham - vloženo 24.6.2018



Výstava Varnsdorfské kostely

 

Prezentace nové výstavy o varnsdorfské sakrální architektuře se uskuteční ve středu 27. 6. 2018 v Městské knihovně ve Varnsdorfu od 17:00. Výstava vznikla ve spolupráci Filozofické fakulty UJEP, Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem a Muzea ve Varnsdorfu za podpory Krajského úřadu Ústeckého kraje.
Program:
17:00 Prohlídka výstavy
17:45 Přednáška o varnsdorfské sakrální architektuře
18:30 Prohlídka jednoho z kostelů

ham - vloženo 22.6.2018


Hlasování o Mandavě v obchodech Tesco: nakonec 3. místo a 10 tisíc Kč

 

Náš spolek se zapojil do soutěže o dotaci z Nadačního fondu Tesco. Přihlásili jsme se s projektem financování vlastivědného sborníku Mandava. Velkým úspěchem bylo už to, že v konkurenci různých spíše charitativních aktivit jsme byli vybráni do trojice finalistů v našem regionu. Žetony vydávanými k nákupům z Tesca mohli v náš prospěch hlasovat zákazníci prodejen v Děčíně, Benešově n. Pl., Rumburku, Šluknově a Novém Boru. 20. června byly vyhlášeny výsledky. Naše třetí místo (za 29 576 žetonů) znamená příjemných 10 tisíc korun použitelných na tisk a grafické zpracování letošní ročenky. / Více se dá zjistit přímo na webu nadačního programu Vy rozhodujete, my pomáháme (do políčka "Vyhledat Tesco obchod" zadejte některé ze jmenovaných měst). Děkujeme všem, kteří v obchodech Tesco naši Mandavu podpořili.
A samotná Mandava? Nyní je již po uzávěrce příjmu vlastivědných příspěvků. Tříčlenná redakce je zpracovává do konečné podoby, aby je mohla na prázdniny svěřit grafikovi. Rozsahem bude o několik desítek stran objemnější než loňská a tematicky bude opět různorodá - regionální historie (dávná i poměrně nedávná), přírodověda, dopravní technika, novinky z muzeí a spolků, obvyklé rubriky s přehledem počasí a regionálních knižních novinek... celkem téměř 30 statí. Finišujeme také s výroční zprávou KPMV, která v závěrečné části sborníku podrobně bilancuje činnost spolku včetně fotodokumentace. A také stále ještě sháníme další sponzory, poněvadž oba zatím získané granty (20 tis. od města Varnsdorf a 10 tis. od Tesco) nepokryjí veškeré náklady na výrobu publikace.
Podobně jako v předcházejících letech počítáme s distribucí hotového sborníku začátkem listopadu.

ham - vloženo 21.6.2018



Muzeum má nový web

 

Děčínské muzeum včetně poboček ve Varnsdorfu a Rumburku má nové webové stránky. Račte jim věnovat pozornost, najdete na nich totiž nejen přehled výstav a expozic a upoutávky muzejních akcí (a to včetně akcí KPMV), ale například i rubriku Exponát měsíce nebo odkaz Sbírkový fond, který vás zavede do elektronické evidence sbírkových předmětů.
Adresa webu varnsdorfské pobočky je http://www.muzeumvarnsdorf.cz/ Překliknutím na záložky v horní liště lehce "přestoupíte" do děčínského nebo rumburského muzea.

ham - vloženo 15.6.2018



Zašlá sláva varnsdorfských skvostů na obrazech Miroslava Hejného. Jen tento týden!

 

Ve varnsdorfské knihovně v její spolkové místnosti je ke zhlédnutí soubor téměř dvaceti akvarelů malíře Miroslava Hejného. Výstavu společně organizují Muzeum Varnsdorf a Kruh přátel muzea Varnsdorf. 11. června proběhla vernisáž za účasti autora. Jeho tvorbu krátkým úvodním proslovem představil Josef Rybánský z varnsdorfského muzea. Unikátní soubor věnovaný varnsdorfským historickým budovám, z nichž některé už dnes neexistují, je zde vystaven pouze po dobu jednoho týdne od 11. do 16. června.
Výstava je přístupná v těchto otvíracích hodinách:
Po 10-12 a 14-17 hod.
Út 10-12 hod.
St 10-12 a 14-17 hod.
Čt 10-12 hod.
Pá 10-12 a 14-17 hod
So 10-12 hod.
Fotoalbum z vernisáže na Facebooku muzea

ham - vloženo 11.6.2018 / doplněno 12.6.2018 - odkaz na fotoalbum


Co nového ke čtení v muzeu

 

Představujeme nové časopisecké přírůstky v knihovně KPMV a muzea, jimiž jistě potěšíme zvídavé zájemce o historii, vlastivědu a fotografování. Jedná se o nejnovější čísla Dějin a současnosti, revue Československá fotografie a k tomu obě loňská vydání sborníku Fontes Nissae. To nejdůležitější z jejich obsahu zjistíte z obálek (rozkliknutím obrázků níže). / Studovna varnsdorfského muzea, kde jsou pro vás časopisy připraveny, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

     


ham - vloženo 8.6.2018



Pomyslná projížďka na kočárech z Varnsdorfu (6.6.2018)

 

Cyklus Památky naživo pokračoval ve středu 6. června přednáškou PhDr. Jana Němce ze Státního okresního archivu Děčín. Velmi podrobně a vtipně nás seznámil s méně známou firmou Neff & Stolle, která ve Varnsdorfu vyráběla koňské kočáry a automobilové karoserie. Působila v našem městě až do padesátých let minulého století. Oživením přednášky byla účast a přímý vstup pana Jiřího Hladíka, který vyhledal a zachránil jeden kočár vyrobený v našem městě. Přednáška byla velmi dobře navštívená. // text a foto J. Zbihlej

     

Na prvním snímku zleva Jan Němec, na čtvrtém vstup pana Hladíka


ham - vloženo 7.6.2018, opraveno 8.6.2018



S mozaikou starostů města se seznámíte na Hrádku

 

Kromě cyklu exkurzí a přednášek "Památky naživo" připravilo varnsdorfské muzeum - jmenovitě Renata Procházková a Josef Rybánský - ke kulatému výročí města též zajímavou výstavu: 150 let městem - mozaika varnsdorfských starostů. Najdete ji ve výstavní síni vyhlídky Hrádek od 3. června do konce září. Návštěvníkům poskytne pohled na historii města z jiného úhlu než obvykle, a sice prostřednictvím medailónků mužů, kteří stáli v čele města a významně se podíleli na jeho proměnách. Kromě životopisných dat jsou uvedeny nejdůležitější události z jejich funkčního období, přiblížené též dobovými fotografiemi. Časová posloupnost starostenských portrétů končí předsedou MěstNV Josefem Mašínem (1954-1969); pozdější období musí zhodnotit budoucí generace historiků. / Vernisáž výstavy se konala v sobotu 2. června. Účast veřejnosti byla dosti skromná, na čemž se snad podepsalo i několik dní panující parné počasí. Překvapivá však byla absence kohokoliv z vedení města. Muzejníkům přišel za jejich práci poděkovat alespoň člen dozorčí rady Nadačního fondu Hrádek - Burgsberg Ing. Karel Jelínek. / Vyhlídku Hrádek hojně navštěvují zejména v letních měsících turisté z celého Česka i z mnoha dalších zemí, kteří se tak zároveň setkají s prezentací varnsdorfské historie. Je tu pro ně přichystán i znalostní test a také možnost hlasovat pro některý z kdysi uvažovaných návrhů na nový název města. // ham

     

První foto zleva Josef Zbihlej, ostatní foto Renata Procházková


ham - vloženo 4.6.2018



Květinové setkání (29.5.2018)

 

Mgr. Renata Procházková z varnsdorfského muzea nás pozvala na "květinové setkání". Beseda se konala v malém sále divadla, kde pro nás přichystala jak promítání, tak i živé květy - to abychom si opravdu vychutnali téměř všemi smysly. Této příležitosti využilo asi pětadvacet lidí.

     

4x foto Josef Zbihlej


ham - vloženo 30.5.2018



Památky naživo - přednáška v kostele sv. Karla Boromejského (24.5.2018)

 

Také o další exkurzi z cyklu Památky naživo projevili místní velký zájem. Do "kostela bez věže" jich ve čtvrtek 24. května přišlo kolem osmdesáti, z nichž velkou část opět tvořili členové KPMV. Cyklus pořádá Muzeum Varnsdorf - pobočka Oblastního muzea Děčín ke 150. výročí povýšení Varnsdorfu na město. / Prohlídka objektu byla tentokrát spojena s přednáškou Mgr. Aleny Sellnerové z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem, nazvanou "Varnsdorfské kostely 20. století a mezikonfesijní potýkání". Kromě místa konání, tj. kostela sv. Karla Boromejského, se týkala též evangelického, tzv. červeného kostela v ulici T. G. Masaryka. / Další na řadě bude přednáška archiváře Jana Němce o někdejší varnsdorfské rodinné firmě Neef & Stolle, která vyráběla kočáry a automobilové karoserie. Nenechte si ji ujít 6. června v 18 hodin v městském divadle. / Upozorňujeme také na blížící se vernisáž výstavy "Z mozaiky varnsdorfských starostů" na vyhlídce Hrádek 2. června v 16.30 hod. - plakátek  zde.

     

4x foto Josef Zbihlej


ham - vloženo 26.5.2018



Něco o hmyzu domácím... (22.5.2018)

 

Přírodovědný klub při KPMV uspořádal 22. května přednášku pro veřejnost "Beobratlí našich domácností". Jméno lektora Lukáše Blažeje je našim příznivcům známé, nejen proto, že pochází z Varnsdorfu; publikoval několik entomologických článků v našem sborníku Mandava (se skvělými perokresbami) a jako průvodce se nám před časem věnoval při exkurzi ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě, kde působí. Přednáška o hmyzu vyskytujícím se v našich domácnostech zaujala publikum všech generací. / Lukáš Blažej zasvětil přítomné do života hmyzu a zejména jeho soužití s člověkem v domech a bytech. Někteří zástupci bezobratlých jsou naprosto neškodní, jiných se naopak máme důvod obávat. Zde uvádím jednotlivé skupiny, s nimiž jsme se na besedě seznámili slovem i obrazem: skrytí a nezjištní bytoví hosté a škůdci – od rybenek, přes červotoče až k pepíkům; skupiny a druhy spíží a škůdci potravin – od roztočů, přes šváby, zavíječe až po pilouse ; parazité a krevsajové – od čmelíka, přes muňku a štěnici až po blechy; minulost a současnost – od slunéček, octomilek, blanokřídlých až po mouchu tse-tse. // Z. Jindřichová a M. Havlíček

     

4x foto Josef Zbihlej


ham - vloženo 26.5.2018, doplněno 30.5.2018



Hlasování o Mandavě v obchodech Tesco: dotahujeme se na 2. místo!

 

Soutěž o dotaci z Nadačního fondu Tesco je v poločase. Za první dva týdny náš sborník Mandava nasbíral 13.836 hlasů zákazníků obchodního domu, další dva projekty, které spolu s námi usilují o dotační příspěvek, získaly za stejnou dobu 30.513 a 14.940 hlasů. Snad naši příznivci ještě "zabojují" o druhou příčku. Díky ní bychom mohli získat na vydání publikace 16 tisíc korun. / Hlasovat lze do 4. června v prodejnách Tesco v Děčíně, Benešově n. Pl., Rumburku, Šluknově a Novém Boru. Výsledky jsou vždy po týdnu zveřejněny na webu nadačního programu Vy rozhodujete, my pomáháme (do políčka "Vyhledat Tesco obchod" zadejte některé z těchto měst). Výsledky mají být známé po 20. červnu. Děkujeme předem za každý vhozený žetonek!

ham - vloženo 22.5.2018, opraveno 26.5.2018



Památky naživo - podstávkový dům čp. 488 (12.5.2018)

 

Ke 150. výročí povýšení Varnsdorfu na město pořádá Muzeum Varnsdorf - pobočka Oblastního muzea Děčín v průběhu roku 2018 cyklus akcí PAMÁTKY NAŽIVO (na tomto odkazu najdete celoroční program). Živě se o ně zajímají také členové našeho spolku. Prozatím to byla exkurze 28. dubna ve dvou varnsdorfských prvorepublikových vilách a 12. května exkurze v podstávkovém domě čp. 488 na Národní ulici, odkud vám nabízíme několik snímků. Objekt z konce 18. století s bohatou minulostí je nyní v péči majitelů, kteří usilují o citlivou rekonstrukci se zachováním či obnovou původních architektonických prvků. Velká návštěvnost této exkurze a množství dotazů na průvodce (Ing. arch. Tomáš Efler) i na majitele objektu (manželé Limberští) ukazuje, že osud vzávné architektonické památky nám není lhostejný. / Další na řadě bude kostel "bez věže", kam společně zavítáme ve čtvrtek 24. květa v 17 hodin. Prohlídku a přednášku (nejen o tomto kostele) povedou Mgr. Alena Sellnerová a Mgr. Marta Pavlíková.

     

4x foto Jarka Štěpánková


ham - vloženo 14.5.2018



Nakupujete v Tesco? Můžete pomoct naší Mandavě!

 

Na naše vlastivědné ročenky sháníme peníze, jak se dá. Bez grantových příspěvků (např. od města Varnsdorf) a sponzorských darů by to nešlo. Letos jsme podali žádost o příspěvek také do Nadačního fondu Tesco. Náš projekt byl vybrán do finálové trojice v děčínském regionu! O tom, kolik peněz na ročenku získáme (maximum 30 tis. Kč), rozhodnou zákazníci přímo v prodejnách Tesco. Od 7. května do 4. června dostává každý z nich u pokladny marketu žeton, kterým může hlasovat pro jeden ze tří projektů. Pro sborník Mandava lze hlasovat v prodejnách Tesco v Děčíně, Benešově n. Pl., Rumburku, Šluknově a Novém Boru. Výsledky lze průběžně, vždy po týdnu, sledovat na webu nadačního programu Vy rozhodujete, my pomáháme (do políčka "Vyhledat Tesco obchod" zadejte některé z těchto měst). Výsledky mají být známé po 20. červnu. Děkujeme předem za každý vhozený žetonek!

ham - vloženo 8.5.2018



Pohledy do podzemí II (2.5.2018)

 

Na dvě desítky zájemců si přišlo poslechnout pokračování besedy o činnosti Minerálklubu KPMV v posledních letech. Miloš Flekna a Aleš Novák představili zájemcům ukázky ze svých mineralogických sbírek. Doprovodili je odbornými komentáři, a tak se každý dozvěděl, o jaký minerál či horninu se jedná a odkud pocházejí. Po komentované prohlídce sbírek následovalo promítání fotografií z jednotlivých lokalit v podzemí po celé České republice, kam členové Minerálklubu jezdí vypomáhat s odkrýváním a objevováním starých důlních děl. // F. Mágr
Fotogalerie z besedy

ham - vloženo 8.5.2018



Gruzie Kamily Sirotné (25.4.2018)

 

Kamila Sirotná, která nás v minulosti již zavedla do Jižní Koreje, nám tentokrát slovem i obrazem představila zemi geograficky i kulturně bližší - a přesto exotickou. Jen škoda nepříliš hojné účasti.

     

3x foto Filip Mágr, foto vpravo Josef Zbihlej


ham - vloženo 27.4.2018



Památky naživo

 

Ke 150. výročí povýšení Varnsdorfu na město pořádá Muzeum Varnsdorf - pobočka Oblastního muzea Děčín v průběhu roku 2018 cyklus akcí PAMÁTKY NAŽIVO (na tomto odkazu najdete celoroční program).
Nejbližší akcí bude 28. dubna exkurze ve dvou varnsdorfských prvorepublikových vilách - ale pozor, podle sdělení pořadatelů je kapacita této exkurze již naplněna a další přihlášky se nepřijímají.

ham - vloženo 11.4.2018, aktualizováno 13.4.2018



Dějiny a současnost 3/2018, Čs. fotografie č. 45

 

Do muzea dorazilo třetí letošní číslo Dějin a současnosti. Už z obálky je zřejmé, že jeho obsahu dominuje téma prezidentské - a to v celosvětovém kontextu - a že je v něm připomenut také první let Čechoslováka do vesmíru z hlediska jeho využití tehdejší státní propagandou. Více k obsahu tohoto vydání se dozvíte na webu časopisu. / Přišlo také 45. číslo revue Čs. fotografie, opět plné zajímavého čtení a informací pro fotografické fajnšmekry i začátečníky. / Studovna varnsdorfského muzea, kde jsou pro vás časopisy připraveny, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

ham - vloženo 25.3.2018, doplněno 30.3.2018



Za historií varnsdorfských kostelů (20.3.2018)

 

Třetím večerem pokračoval cyklus promítání dobových fotografií Varnsdorfu. Tentokrát jsme se vypravili do historie varnsdorfských kostelů. Promítání sledovalo a průvodnímu slovu Josefa Rybánského a Jiřího Suchardy naslouchalo šest desítek zájemců, kteří se jen tak tak vešli do předsálí varnsdorfského divadla. Kromě čtyř kostelů ve Varnsdorfu se dostalo též na kostel studánecký a na bývalé kaple v někdejších dobročinných institucích - mariánském ústavu a špitále sv. Josefa. Prezentace připravená z muzejních a soukromých sbírek představila vedle známých snímků také mnohé unikáty, o jejichž existenci se do nedávna nevědělo. K vidění byly záběry z výstavby či oprav svatostánků, podoba interiérů, proměny jejich bezprostředního okolí až po současnost, případně stavební plány, skici k výzdobě apod. Zkrátka nepřišly ani osudy kostelních zvonů. / Cyklus "Nad dobovými fotografiemi Varnsdorfu" tím nekončí. Na jeho pokračování, jehož tématem pravděpodobně budou místní hostince a restaurace, vás včas pozveme.

     

Jiří Sucharda (vlevo) a Josef Rybánský při prezentaci historických fotografií -- 2x publikum besedy -- ...a toto jsou prosím cihly Červeného kostela, každá z nich originál!
(4x foto Filip Mágr)


ham - vloženo 21.3.2018



Závěrečné ohlédnutí za Toulkami podél Mandavy (13.3.2018)

 

Druhým ohlédnutím za Toulkami podél Mandavy nás provedla starostka Kruhu přátel muzea Varnsdorf Bc. Jaroslava Štěpánková. Přednáška navazovala na předchozí besedu z ledna 2016, která skončila ohlédnutím za putováním v Großschönau. Absolvované úseky Jaroslava Štěpánková připomněla prezentací fotografií včetně komentáře o nejzajímavějších lokalitách a památkách, s kterými jsme se při vycházkách setkali. A že bylo na co vzpomínat - třeba na vodní díla, letité i zánovní mosty a lávky, křížky, kostely, podstávkové domy, návštěvu několika muzeí atd. Na besedu se dostavili jak pravidelní účastníci vycházek, tak i ti, kdo absolvovali jen některé z nich. Na závěr přednášky provedla starostka spolku slavnostní vyhodnocení účasti na jednotlivých vycházkách. Všech dvanácti vlastivědných vycházek (od června 2012 do září 2017) se zúčastnila členka spolku Anička Dlouhá, která si osobně převzala diplom. Ocenění převzali i další účastníci Toulek s nižší účastí. // Text a foto Filip Mágr

     

Na obrázcích zleva: Jaroslava Štěpánková uvádí prezentaci o putování podél Mandavy -- Publikum besedy -- Anna Dlouhá (vlevo) přebírá diplom za absolvování všech vycházek -- J. Štěpánková přebírá od Josefa Zihleje diplom za organizaci vycházek


ham - vloženo 14.3.2018



Město letos opět přispěje na Mandavu a Fotorok

 

Město Varnsdorf prostřednictvím dotačního programu pro rok 2018 podpořilo 72 žádostí v celkové výši přes 900 tisíc korun. Podobně jako v předchozích letech se i letos dostalo na dvě aktivity našeho spolku: vydání sborníku Mandava (dotace 20 000 Kč) a soutěž Fotorok 2018 (12 600 Kč). Informace o všech přidělených dotacích je zveřejněna na webu města. Za poskytnutý příspěvek tímto děkujeme.


ham - vloženo 6.3.2018



Dějiny a současnost 2/2018

 

V novém čísle Dějin a současnosti si přečtete několik článků věnovaných Zikmundovi Lucemburskému, od jehož narození uplynulo 650 let. Za pozornost stojí i další stati, například první část seriálu o městské populární kultuře. / Studovna varnsdorfského muzea, kde je pro vás nový ĎaS připravený, je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

ham - vloženo 26.2.2018



V březnu se ohlédneme za pomandavským putováním a za historií varnsdorfských kostelů

Na březen jsou přichystány dvě besedy, a to vždy na úterní podvečer ve varnsdorfském divadle. 13. března to bude ohlédnutí za putováním podél říčky Mandavy, které se uskutečnilo v letech 2012 až 2017. Nad fotografiemi z druhé poloviny putování si připomeneme, co všechno zajímavého jsme cestou viděli a na nejpilnější účastníky čeká drobná odměna. / O týden později 20. března nás čeká třetí díl cyklu promítání historických snímků z Varnsdorfu. Tentokrát se budeme věnovat místním svatostánkům. Komentáře se ujmou pánové Jiří Sucharda a Josef Rybánský.

ham - vloženo 16.2.2018



S Radkem Andonovem o Rumburské vzpouře (8.2.2018)

 

K blížícímu se 100. výročí Rumburské vzpoury (21. května 1918) jsme připravili přednášku Radka Andonova, spoluautora knihy "Vojenská vzpoura v Rumburku 1918". Přišlo cca 20 posluchačů. Radek Andonov poutavě vyprávěl o vzniku publikace, o příbězích a osudech jednotlivých účastníků, jak vzbouřenců, tak i jejich velících důstojnících. / Přednáška i kniha samotná je postavená na ověřených faktech většinou z více pramenných zdrojů. Zajímavé i poučné zároveň bylo vyprávění o tom, jak se Rumburská vzpoura interpretovala v různých historických obdobích, jak byla kolikrát využita, v období socialismu i zneužita. (Dokonce i Jindřich Marek ve své publikaci Pod císařskou šibenicí nepracuje se všemi dostupnými zdroji, a celkově je kniha zaměřena protihabsbursky.) I po 100 letech Rumburská vzpoura vzbuzuje vášně. Podle mě zejména nenapravené záležitosti ohledně dnešních pietních míst. Konkrétně jde o pomník na popravišti v Rumburku, který byl po 2. světové válce vzat z jiného pomníku v Horním Jindřichově a poté byl přebroušen a využit pro pomník Rumburské vzpoury. Druhá záležitost se týká sochy Nepokořený v parku Rumburské vzpoury. Místo parku (bývalá klášterní zahrada) nemá se vzpourou nic společného. O tom R. Andonov také mluvil. / A na závěr jedna dobrá zpráva. Společnými silami (R. Andonov, J. Sucharda a další) se podařilo odstranit z plakátu pro letošní 100. výročí slovo OSLAVA (Oslavy Rumburské vzpoury), neboť jde o pietní akci. Také program výročí tomu bude odpovídat. // Filip Mágr

     

Na prvním snímku společně zachyceni (zleva) Filip Mágr, Jiří Sucharda a Radek Andonov před zahájením přednášky - foto J. Zbihlej. Na ostatních snímcích R. Andonov a publikum přednášky - foto F. Mágr


ham - vloženo 10.2.2018



Zastupitelstvo města schválilo převod muzea na kraj

 

Poté, co krajské zastupitelstvo loni v prosinci schválilo investiční záměr na opravu varnsdorfského muzea, následuje další krok: převodu budovy a pozemku z majetku města Varnsdorf do majetku Ústeckého kraje. Stane se tak formou daru. Městské zastupitelstvo tento záměr odsouhlasilo 25. ledna 2018. Zde je dotyčné usnesení:
Zastupitelstvo města rozhodlo darovat pozemek p. č. 1583, zastavěná plocha a nádvoří o výměře 903 m2, jehož součástí je stavba č. p. 415 a pozemek p. č. 1584, zahradu o výměře 387 m2, v katastrálním území Varnsdorf, jak jsou zapsány na LV 2990 u katastrálního úřadu pro Ústecký kraj, katastrální pracoviště Rumburk do vlastnictví Ústeckého kraje, IČ: 70892156, se sídlem Velká Hradební č. p. 3118, Ústí nad Labem, a to za podmínky zachování provozu pobočky příspěvkové organizace Ústeckého kraje, Oblastní muzeum Děčín v č. p. 415 ve Varnsdorfu min. po dobu 5ti let od dokončení rekonstrukce budovy.


ham - vloženo 8.2.2018



Dějiny a současnost 1/2018

 

V muzeu se můžete seznámit s dalším přídělem historiografických článků publikovaných v časopise Dějiny a současnost. První letošní číslo "Ďasu" je tematicky zaměřeno na vrcholné období římské kultury a na příběh latinského jazyka. Inspirací k tomu bylo dvoutisící výročí smrti básníka Ovidia. Neschází ani jiná, chronologicky nám bližší témata, o čemž se můžete přesvědčit z náhledu obsahu (rozkliknutím obrázku vpravo) nebo na webové prezentaci časopisu zde. / Studovna varnsdorfského muzea je k dispozici ve všední dny mezi 8. a 16. hodinou. Doporučujeme vám informovat nás o své návštěvě předem na tel. 412 334 107.

ham - vloženo 4.2.2018



Nový termín přednášky o Rumburské vzpouře: čtvrtek 8. února

 

Přednáška Radka Andonova o Rumburské vzpouře se uskuteční v náhradním termínu 8. února. Místo a čas zůstávají stejné: Městské divadlo Varnsdorf od 18.00 hodin. Čeká vás zajímavé vyprávění spoluautora publikace "Vojenská vzpoura v Rumburku 1918". Ta se podrobně zabývá okolnostmi a významem květnových událostí roku 1918 a koriguje ideologické nánosy, které na ní ulpěly nejen "za komunistů", ale už i v době prvorepublikové.

ham - vloženo 27.1.2018



Přednáška o Rumburské vzpouře se ruší

 

Kvůli nemoci přednášejícího se ruší přednáška o Rumburské vzpouře, která se měla konat 23. ledna. Jakmile bude dojednán náhradní termín, budeme vás o tom informovat. Děkujeme za pochopení.

ham - vloženo 22.1.2018



Na vernisáži Fotoroku bylo živo (16.1.2018)

Soutěž pro fotografy pořádaná naším spolkem byla završena vernisáží výstavy 16. ledna. Díky vstřícnosti varnsdorfské knihovny ji můžete zhlédnout v jejím přízemí, a to v následujících dvou měsících až do 16. března. Potěšující byl čilý ruch u výstavních panelů a také kompletní účast všech oceněných autorů, pro které byly přichystány diplomy z dílny grafika Jiřího Stejskala.
Uvedení výstavy a předání cen se opět ujal Josef Zbihlej. Zde je podstatná část jeho proslovu:
Vážení přátelé dobrého světla! Vítám vás na vernisáži výstavy fotografií 42. ročníku soutěže FOTOROK s letopočtem 2018. Také tentokrát dorazilo do konce roku na naši adresu velké množství fotografií, byť několik starých dobrých „holubů“ se navždy odmlčelo. / 175 letošních fotografií je jistě potěšující množství, ale méně už byli potěšeni porotci, kterým letošní porotování zabralo téměř 3 hodiny. Velmi náročné bylo vybrat výstavní soubor, protože výborných fotek do výstavního souboru porota vybrala přes sedmdesát a sem do knihovny se vejde pouze padesátka. Doufám, že se už konečně dožijeme opravy starého muzea, kde máme kapacitu výstavní síně přes 80 fotek. / Letos mne zaujal velký počet účastníků z Děčína. Zdá se, že asi podobná soutěž v Děčíně chybí. Také mne příjemně překvapil fakt, jak dobře působí na kvalitu snímků specializace tvůrců na fotografické žánry. Je to dobrá cesta, jak zlepšovat kvalitu svých snímků. / Své plody přináší také navázaná spolupráce s fotokluby. V současné době máme dobré kontakty s fotografy a jejich kluby v Děčíně, v Litvínově a v Německu s kluby v Großschönau a ve Zhořelci. O to víc mne mrzí neochota a nezájem našich místních fotografů obnovit činnost varnsdorfského fotoklubu, ve kterém by byla možnost oživit klubovou činnost a pokračovat v organizaci fotosoutěží, až my tady nebudeme. Třeba se stane zázrak a v opraveném muzeu obnoví svou činnost spolky a kluby, které jsme tu kdysi měli… / Na závěr bych chtěl poděkovat všem kamarádům za pomoc při přípravě a instalaci výstavy, paní ředitelce knihovny za laskavé přijetí pod svou střechu a Městskému úřadu, který již přes dvacet let drží finančně naši soutěž nad vodou.
Fotogalerie z vernisáže
Do výsledkové listiny jsme doplnili ukázky vítězných snímků.

ham - vloženo 18.1.2017



Fotorok 2018 je vyhodnocen, jste zváni na vernisáž

Na přiložené fotografii jsou zvěčněni porotci, kteří tentokrát museli vyhodnotit rekordní nášup 175 soutěžních snímků zaslaných do soutěže Fotorok (zleva: Václav Sojka, Radek Petrášek, Jiří Stejskal, Bořivoj Černý, Jiří Trebatický). Pořadatele nyní čeká příprava výstavy, na níž budou kromě oceněných prací představeny i další snímky doporučené porotou. Výstava potrvá od poloviny ledna do poloviny března v Městské knihovně Varnsdorf. Tímto jste zváni na vernisáž, která se uskuteční tamtéž v úterý 16. ledna v 17 hodin. Nicméně výsledky jsou již odtajněny a můžete si je přečíst ve výsledkové listině. Na stejném místě najdete i výsledky předchozích ročníků od roku 1996.

ham - vloženo 9.1.2017



Archiv zpráv

 

© KPMV  <>  Poslední aktualizace: 27.12.2018